SPORNI FILM

Film dobil nagrado, režiser gre v zapor

Objavljeno 09. marec 2020 20.30 | Posodobljeno 09. marec 2020 20.30 | Piše: Tina Podobnik

Sporni film Zla ni iranskega režiserja Rasoulofa. Posnel ga je skrivaj, obtožen je propagande proti sistemu.

Iranske oblasti so Mohammadu prepovedale snemati in zapustiti državo. Zdaj ga trpajo še v zapor. FOTO: Guliver/getty images
Verjame, da je film lahko v službi resnice in sredstvo refleksije. Iranski režiser Mohammad Rasoulof namreč poskuša v sedmi umetnosti pokazati svet, v kakršnem živimo in kot ga vidi on, pri čemer navdušuje svetovno kritiško srenjo. V minulem desetletju so trije njegovi filmi na mednarodnem canskem filmskem festivalu prejeli nagrado, njegov najnovejši There Is No Evil (Zla ni) pa je na nedavnem že 70. Berlinalu konec februarja osvojil najvišje odličje, zlatega medveda. A če je z dramo o mejah osebne svobode v avtoritarnih režimih, ki jih prikaže s štirimi zgodbami, ohlapno povezanimi s smrtno kaznijo v Iranu, navdušil mednarodno žirijo, je v svoji domovini oblastem očitno stopil na žulj. V očeh iranskih oblasti film namreč ni drugega kot »propaganda proti sistemu«, zaradi česar so režiserja obsodili na eno leto zapora. In mu za dve leti prepovedali ustvarjanje.

Iranski mediji o Rasoulofovi obsodbi niso poročali, prav tako ni bilo komentarjev sodstva.

Že obsojen

image
guliver/GETTY IMAGES Iranske oblasti so Mohammadu prepovedale snemati in zapustiti državo. Zdaj ga trpajo še v zapor. FOTO: Guliver/getty images
Rasoulof je že pred leti spoznal, da svoboda govora ni neodtujljiva človekova pravica. Pred desetletjem so ga aretirali zaradi snemanja brez dovoljenja in obsodili na šest let za zapahi, kar pa so mu iranske oblasti po pritožbi znižale na eno leto. A hkrati so njemu in režiserju Jafarju Panahiju zaradi obtožb ustvarjanja propagande proti oblasti za 20 let prepovedali snemanje filmov. A če ni dovolj že to, da poskušajo v Iranu nenehno striči krila njegovi ustvarjalnosti, so pošteno okrnili tudi njegovo mobilnost. Že 2011. ni smel odpotovati v Francijo, da bi v Cannesu sprejel nagrado za film Goodbye, dve leti pozneje ni mogel v Nemčijo, saj so mu domače oblasti zasegle potni list. Podobno zaradi prepovedi zapuščanja Irana zdaj ni mogel v Berlin, kjer je nagrado v njegovem imenu prevzela hči Baran, ki je pomemben trenutek delila z očetom prek telefona »Želim si, da bi lahko bil Mohammad tu, a mu žal ni dovoljeno zapustiti države,« pa je na Berlinalu in tako svetu povedal producent Farzad Pak, ki se je zahvalil tudi igralski ekipi, ki da je zaradi filma ogrozila svoja življenja. Rasoulof je zaradi prepovedi snemanja celotno zgodbo namreč posnel skrivaj.

Oblastem se ne bo predal in se bo na sodbo pritožil, filmarjev odvetnik Nasser Zarafshan pa je povedal, da je režiser odredbo sodnikov prejel v SMS-sporočilu. 
Deli s prijatelji