KONCERT BO

Razkrivamo, kdaj bo Thompson nastopil v Sloveniji

Upravno sodišče odpravilo odločbo o prepovedi koncerta. Upravna enota bo še enkrat odločala.
Fotografija: Na koncertu FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Na koncertu FOTO: Facebook

MARIBOR – Po dobrih dveh letih je Upravno sodišče v Mariboru pod vodstvom predsednice senata, višje sodnice Jasne Šegan, na seji 11. junija letos odločilo, da se tožbi organizatorja koncerta Milana Trola, s.p., zoper državo, ki jo zastopa ministrstvo za notranje zadeve, ugodi. Odločba Upravne enote Maribor, ki je koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića - Thompsona na predlog mariborske policijske postaje prepovedala, je odpravljena, o zadevi Thompson bo znova odločal prvostopenjski organ, torej upravna enota. Pritožba zoper to razsodbo ni dovoljena.


Thompson in organizator Milan Trol FOTO: Facebook
Thompson in organizator Milan Trol FOTO: Facebook
Spomnimo, koncert, ki naj bi bil 20. maja 2017 v Festivalni dvorani Lent v Mariboru, je bil prepovedan, saj naj bi oglaševanje, ki je potekalo od marca istega leta, oziroma napoved koncerta sprožila nasprotovanje slovenske javnosti, ker da je Thompson poznan po svojem odkritem simpatiziranju z ustaštvom v preteklosti ter izrazito radikalnem odnosu do Srbov, to pa naj bi pri Slovencih sprožilo zelo odklonilno mnenje do njegovega nastopa.

PP Maribor I. naj bi na osnovi dodatno zbranih podatkov in dejstev ugotovila, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih dejanj, v predlogu za prepoved prireditve so policisti navedli, da obstaja utemeljena verjetnost, da bo Thompson ali posamezne skupine, ki bodo obiskale koncert, spodbujal kazniva dejanja ter njihovo izvrševanje, nasilje in motenje javnega reda in miru, saj da organizator nima pregleda nad kategorijami morebitnih obiskovalcev. Mariborski policisti so predlog – upravna enota pa mu je sledila – utemeljili s tem, da se vstopnice za koncert prodajajo tudi v tujini, to pa naj bi predstavljalo še dodatno tveganje.

Naredil vse, da ne bi bilo nasilja

Sodišče je ugotovilo, da je organizator Milan Trol ravnal zakonito, da koncerta ni organiziral z namenom izvrševanja kaznivih dejanj, ampak, nasprotno, dokazal vso potrebno skrbnost za varnost ter javni red in mir.


Ugotovilo je, da je organizator naredil vse, da se vsakršno nasilje ali motenje javnega reda in miru prepreči, s tem da je pravočasno prijavil prireditev, priložil načrt varovanja ter oceno stopnje tveganja prireditve, načrt dela rediteljev, načrt izvajanja javnega zdravstva, pridobil potrdilo, da na Thompsonovih koncertih še nikoli ni bilo incidenta, ki bi resno ogrožal javni red in mir, ter priložil dodatno pogodbo o varovanju s policisti, prav tako je javno naznanil, da je na koncert strogo prepovedano vnašati predmete in stvari, sporne znake in napise na oblačilih ter drugo, kar bi spodbujalo sovražnost. Po mnenju upravnega sodišča je Trol policistom med drugim dokazal, da natančno spremlja prodajo vstopnic, da so bile tako rekoč vse (razprodane) vstopnice kupljene v Sloveniji, le nekaj deset je bilo kupljenih v tujini, kar dokazuje, da bi bili obiskovalci večinoma naši državljani in državljanke.

Sodišče je še pripomnilo, da prireditev ni mogoče prepovedati na osnovi novinarskih člankov, televizijskih prispevkov ali komentarjev na spletnih portalih, saj ne gre za objektivne dokaze, ki bi jih bilo mogoče upoštevati v uradnih postopkih, ampak da je dolžnost države, da pri javnih zbiranjih in shodih svojim državljanom zagotovi uživanje svoboščine, sicer država krši 11. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Trol je z razsodbo zadovoljen, za Slovenske novice pa je že napovedal: »Koncert Marka Perkovića - Thompsona v Sloveniji bo. Na Štajerskem, 31. avgusta 2019.« Več informacij o domnevnem dogodku bo znanih kmalu, je še sklenil organizator. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije