INTIMEN VEČER

Pestner zaradi gradbenih del skoraj ob koncert

Čudovit intimen večer najlepših gospel skladb v preddverju Križank.
Fotografija: Oto Pestner letos praznuje častitljivih 50 let nastopanja na glasbenih odrih. FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Oto Pestner letos praznuje častitljivih 50 let nastopanja na glasbenih odrih. FOTO: Mediaspeed.net

V enem najlepših svečanih koncertnih prizorišč so New Swing Quartet ob svoji petdesetletnici priredili čudovit glasbeni večer, posvečen večni in neuničljivi gospel glasbi. Legendarni slovenski izvajalci so občinstvo popeljali v čas spiritualov in gospelov, ko so se razvile prve pesmi afroameriškega glasbenega izročila, ki so afriškim sužnjem na ameriških plantažah dajale upanje in uteho. Njihova bogata diskografija obsega 46 izdaj na različnih nosilcih zvoka. Odpeli so na tisoče koncertov, gostovali so po evropskih in azijskih državah v prestižnih koncertnih dvoranah in katedralah ter na sprejemih pri največjih državnikih tako rekoč po vsem svetu.

Gostovanja v cerkvah in dvoranah ameriškega juga pa so jih oplemenitila in zaznamovala, saj so prav v črnskih cerkvah utemeljili svoj southern jazz gospel stil izvajanja solid gospela v sodelovanju z lokalnimi temnopoltimi glasbeniki in z nastopi na najbolj gledanih televizijskih šovih. Ob rednih gostovanjih je kvartet nastopal tudi kot osrednji gost v mnogo svetovno znanih televizijskih in radijskih oddajah in na različnih festivalih po vsej Evropi in je prejemnik številnih nagrad in priznanj, tako doma kot v tujini, med njimi viktorja za življenjsko delo.

Brez zapletov ni šlo

Njihovih repertoar ob 50-letnici je vključeval nekaj najlepših gospelov iz ameriške zgodovine, ki so jih izvedli ob spremljavi zasedbe The Mood Swingers in Big band Orkestra Slovenske vojske. Na odru se jim je v vrhuncu večera pridružila tudi prav posebna gostja Alenka Godec, ki je očarala s prečudovito odpeto skladbo Amazing Grace, odprla pa je tudi drugi del koncerta ob spremljavi Big band Orkestra Slovenske vojske. Izjemno 50-letno kariero je praznoval tudi Oto Pestner, ki je občinstvo presenetil s solo izvedbama God bless the child in Everyday I have the blues. Koncert so zaključili v velikem slogu in si prislužili gromek aplavz.

Na romantičen prizorišču ljubljanskih Križank pa ni šlo brez zapletov, saj so napovedano dogajanje prekinila gradbena dela. New Swing Quartet se svojemu priljubljenemu prizorišču, kjer so nastopili že ob mnogih kariernih prelomnicah, niso želeli odpovedati, zato so koncert izvedli v prelepem preddverju, ki ga je v renesančnem slogu kot svoj zadnji veliki projekt oblikoval najslavnejši slovenski arhitekt Jože Plečnik. Z doživetim nastopom in novo energijo so med arkadnimi oboki in kipi Plečnikovega preddverja znova osvojili občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije