ZVEZDANINA MODROST

Zvezdanina modrost: Snežka

Objavljeno 14. maj 2020 20.00 | Posodobljeno 14. maj 2020 20.00 | Piše: Zvezdana Mlakar

Niti drobca sebe ne boš izgubila, če se boš spreminjala skozi ljubezen! Tudi, če rečeš NE. Ko boš rekla NE brez slabe vesti, ga bodo vsi razumeli!

Zvezdana Mlakar FOTO: Peteruhan
Najprej te bom potolažila, to, kar se ti dogaja, se dogaja mnogim, saj se znotraj družin dogajajo največje drame naših življenj. Odnos s starši je lahko izvor naših težav ali izvir vsega dobrega. Družina, iz katere zrastemo, je zibelka naših bolečin, naših prepričanj, pa tudi vsega lepega, če smo imeli lepo otroštvo.
 
 
Idealne družine NI! Idealnih odnosov NI!
Niti drobca sebe ne boš izgubila, če se boš spreminjala skozi ljubezen! Tudi, če rečeš NE. Ko boš rekla NE brez slabe vesti, ga bodo vsi razumeli!
 

 
 
Vendar so časi, ko nas je tiščala za vrat krščanska zapoved Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji, mimo. Pod njeno moralno težo so me žrtve spolnih in fizičnih zlorab spraševale, kako odpustiti staršem, ki so jih zlorabljali in mučili.
 
 
Da te nekdo kliče mama, oče, je čast, ki si jo je tudi treba pridobiti, treba je biti vreden te časti, da si nekomu roditelj. Človek, ki svojega otroka zlorablja (spolno, fizično, psihično), ni vreden nobenega spoštovanja.
 
 
Ko gre za psihično zlorabo, pridemo na nevarno polje dvojnih interpretacij in laži. Psihično nasilje je težko dokazati. Sploh med starši in otroki, med zakonskimi partnerji ...
 
 
To, kar se vam dogaja, je na neki način psihično nasilje. Vaša mama vstopa v prostor vaše zasebnosti, kot da ste majhen otrok. To ni prav. Mejo boste postavili vi sami, če jo boste zmogli.
 
 
Vaša mama je ne zmore, zato je ne smete obsojati, pa tudi smisla nima. Zdravo mejo bo razumela, če boste vztrajni in ljubeči. Ne pomaga logika, ne vaše pojasnjevanje, pomaga jasna črta, ki je ne sme prestopiti. No, dobro vem, eno je teorija, eno je praksa. Edini kompas, ki vam je na voljo, ste vi sami. Mislim, da razumete, od kje izhaja nezadovoljstvo vaše mame.
 
 
Zelo pomembno je, da razumete, zakaj nekdo govori, kot govori. Išče pozornost, krvavi v samoti, v namišljenih nevrednostih. Ko človek čuti globoko nevrednost, jo izsiljuje od zunaj, ne izbira sredstev, da zadovolji svojo lakoto po pozornosti. To je na zunaj videti tudi kot obsojanje, kritizerstvo, saj se vaši mami zdi, da bo tako potešila svoj občutek zapuščenosti. V resnici ni zapuščena, v resnici je samo pozabila, da je lahko hvaležna za svoje otroke. Bolečine in nerazčiščeni življenjski vozli v njej krepijo jezo na ta krivični svet. Od tod njene reakcije, ki bolijo vas.
 
 
Mnogim ostarelim staršem njihova čustva in dojemanje sveta drsijo v jezo, egoizem, v neko otroško ignoranco imeti svoj prav. Ker ne moremo nikogar drugega spreminjati, razen sebe, ti ne preostane drugega, kot, da mamo sprejmeš v celoti, razumeš in jo objameš. Striktno deluješ iz ljubezni.
 
 
Tu se začne tvoje delo, saj se veriga neljubezni, na katero si priklenjena, začne pri tebi. Ko boš zgradila zdrav odnos do same sebe, ko se boš imela rada v celoti, boš znala postaviti mejo. Ne bo te bolelo. Ne bo te znerviralo. Predvsem pa te ne bodo jezile mamine pripombe in kritike, ker boš znala ločiti med njenim mnenjem in svojo resnico.
 
 
Roko na srce, tudi jaz imam probleme z dobronamerno starševsko kritiko (češ, saj veš, da te imam rada, in to je razlog, da te kritiziram), nikoli nisem razumela, da se lahko kdo, ki je blizu mene, iz ljubezni dotika in kritizira moje intimne odločitve. A so trenutki, ko samo sebe zaslišim tudi jaz, kako pametujem svojim sinovom v imenu moje ljubezni do njih.
 
 
To so tudi moji vzorci obnašanja, kot tudi povešen nos, ko izzigravam žrtev, če mi moj sin reče kaj, kar me prizadene. Kadar smo močno povezani, je razlogov in besed, ki nas prizadenejo, na voljo nebroj. Ne moremo se jim povsem izogniti, ker je to življenje. Naša pričakovanja, da živimo v harmoniji in sreči ves čas, so nerealna in so iluzija.
 
 
Lahko gremo sicer v gozd, sedemo pod drevo, sklenemo roke in meditiramo, molimo, dosežemo stanje telesa, ki skoraj ne potrebuje hrane in vode, zaživimo stanje popolne zamaknjenosti in harmonije. Da bi to dosegli, bi morali trenirati vse življenje.
 
 
V vsakem primeru odnosi in biti Človek od nas terjajo napor, pozornost, čuječnost, vpogled vase, fokus in brezmejno morje ljubezni in hvaležnosti.
 
 
Draga moja Snežka, tudi tvoj molk je nemoč.
 
 
Če tvoja mama ne zna drugače, obrni ploščo ti in najdi način. Niti drobca sebe ne boš izgubila, če se boš spreminjala skozi ljubezen! Tudi če rečeš NE. Ko boš rekla NE brez slabe vesti, ga bodo vsi razumeli!
 
 
Objem tebi in mami!
 
 
Zvezdana
 

 
Deli s prijatelji