STALNA JE SAMO SPREMEMBA

Prišlo je vse tisto, za kar smo prosili

Objavljeno 22. maj 2020 20.02 | Posodobljeno 22. maj 2020 20.02 | Piše: Sonja Mušič, Fatalke

Poznate novodobno bolezen, za katero nas zdravijo sodobne farmacevtske družbe in za katero porabimo milijone evrov? To je bolezen nove dobe. Temu rečemo sprememba ali vsiljevanje nadzora nad ljudmi, ki od nas zahteva spremembo.

spirala
Živimo v neki rutini, od časa do časa pa si želimo nekaj novega, vendar vseeno ostajamo v nekih vzorcih znanega, saj ljudje tam najlažje delujemo. Vsaka sprememba namreč prinese neki strah. Dolgo že poslušam, kaj vse bi radi drugače, drugo službo, drugačno partnerstvo, več časa zase in za otroke, več svobode, več nečesa, vendar ne zmoremo, ker smo v kolesju sistema. Danes smo prisiljeni do popolnosti spremeniti svoj ritem dneva. Službe so ali niso, tako tiste, s katerimi smo nezadovoljni, kot tiste, s katerimi nismo. Otroci so doma, potrebujejo več našega časa, znanja, postala sem celo informatik, da ne govorim o vseh drugih poklicih, ki jih moramo danes opravljati.

Prosili smo za to

Zdaj je prišlo vse tisto, za kar smo prosili, nismo pa pričakovali, da nas bo v to prisilil sistem z danes na jutri. Najprej smo se morali spopasti s svojimi dnevnimi navadami in vse se je zdelo, da se je obrnilo na glavo, zdaj pa se soočamo še z osebnim smislom življenja.

Ko se nam življenje obrne na glavo, ko nas sistem prisili k drugačni rutini, takrat je sprememba vsiljena. Nismo je izbrali sami in se na njo počasi prilagodili. Sprememba je tu. Najprej kaos, kasneje pa začnemo z drugačnimi barvami gledati naš vsakdan, naše vrednote, odnose in delovanje v njih. Je to še tisto, kar ste poskušali zgraditi? Je to še tisto, kar vas podpira? Vem, izjemno težko se je bilo odločiti, v katero smer bi želeli peljati življenje, rast ter osebno zadovoljstvo. Zelo težko se je odločiti, da gremo na drugačno pot, da začnemo drugače razmišljati in se vesti. Vendar je bilo to sedaj za vsakega posameznika nujno na področju, na katerem je že dolgo prosil za spremembe. Zdaj so tu. Z danes na jutri. Zdaj je čas za akcijo, ne pomilovanje in žalovanje za preteklostjo. Zdaj je čas, da gre vse tisto, o čemer smo razmišljali, si na tiho želeli, končno v našo kreacijo. Zakaj?

Vsa čustva so pomembna.

Čustva so psihološka doživetja. Lahko so negativna ali pozitivna. Lahko prepoznamo, kako smo bili vzgajani. Moramo pa vedeti, da so vsa čustva pomembna: negativna zato, ker nas silijo v borbo in spreminjanje, pozitivna pa, ker nas spodbujajo, da v tem duhu ustvarjamo naprej.
Stvar je v bistvu zelo preprosta. Vedite, da se vsi ljudje srečujemo s strahom, tremo, tesnobo in živčnostjo. Le ena razlika je med njimi. Kakšno pomembnost dajemo negativnim čustvom in kako se z njimi spopadamo. Ko se jih začnemo zavestno otepati, o njih veliko razmišljamo in pademo v dolgotrajni postopek ciklanja. Zamislite si komarja, ki vam na vsake pol ure brenči okrog ušes. Ko mu posvetite pozornost, vso noč vstajate, iščete spreje, prižigate luči in imate uničeno noč. Drugi dan se oborožite in ga čakate že od jutra do noči. Zapirate vrata, vpijete na vse, ki prižgejo luč v spalnici. Je tako?
Ko pa začnemo zmanjševati pomembnost svojih negativnih misli, ki nam nažirajo vsakdan, ko jih sprejmemo in spustimo, ko se zavemo, da jih lahko priznamo brez slabe vesti, ker se to dogaja vsem, in ko si na novo uredimo vrednostni sistem, se začnejo stvari s treningom spreminjati. Naredimo si novo življenje in novo rutino, v kateri se bomo počutili varne.

Spreminjajte destruktivne rutinske vzorce

Misli so samo skupek besed in niso nevarne, dokler jim ne pripišemo nevarnosti.
Razmislite, ko si rečete: To mi ne bo uspelo. Kakšna občutja doživite? Zdaj zamenjajte: Opazil/a sem, da mi je švignila misel, da mi ne bo uspelo. In sedaj?

Ko se s spremembami spopademo, pride naša rast, in takrat se dogajajo čudeži.

Najbolj pomembno je, kako mi gledamo na svoje želje in misli. Koliko jim posvečamo pozornosti in kako dolgo. Ker če to traja, ljudje razvijemo določene obrede, da se tem čustvom izogibamo. Zato vas pozivam, da začnete destruktivne rutinske vzorce počasi spreminjati. Morda se tudi namenoma vdajte situaciji, za katero veste, da bo prisoten strah ali tesnoba. Spustite ga oz. jo skozi sebe. Morda strah jutri ne bo imel več tako velikih oči in bo resnično votel.

Odločite se, da boste začeli po najboljših močeh zmanjševati slabe misli. Morda zapišite vse na list papirja in se igrajte, da eno od njih 21 dni spreminjate v pozitivno. In potem drugo in naslednjo. Počasi. Napišite na list vse svoje dosežke v življenju. Vsako malenkost in podrobnost, vključno s tem, da imate npr. prijatelje, da imate otroke, da dobro kuhate, da imate smisel za modo, kar koli. Ker v vse to ste vlagali svoj trud, vse to so vaši dosežki. In verjemite, niso zanemarljivi.

Napišite vse, kar vam do sedaj ni bilo všeč, kaj ste želeli, da se spremeni, pa je morda sprememba prišla nepričakovano. Kaj si želite v življenju? Poglejte v globine, ki so vas rodile, in se spustite v tok sprememb. Šele ko se s spremembami spopademo, pride naša rast, in takrat se dogajajo zanimive stvari in čudeži. Naj vas ne bo strah, zdaj je čas, da gre iz življenja vse, kar vam ne služi več, in se naredi prostor za novo, nedvomno boljše.

Odločite se, da je nujna sprememba v smeri vašega srca, da je vse to, kar se je spremenilo, za nekaj dobro, in na to glejte kot na priložnost, da spremenite vse, kar vas ni podpiralo. Poiščite svojo novo pot, rutina in vzorci potrebujejo čas, da se spremenijo na področjih, ki vas ne podpirajo več.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. www.MyChi.si
Deli s prijatelji