Andreja Cepuš: Ženske smo kot voda

Po poklicu je komunikologinja, po duši pa glasnica in prebujevalka avtentične ženske energije. Je tudi predsednica mednarodne organizacije All Ladies League za Slovenijo, največje mednarodne mreže žensk na svetu in edine globalne ženske zbornice, ki povezuje navdihujoče posameznice iz vseh držav in kultur. Ta konec tedna bo tudi ena od gostiteljic in govornic na prvi konferenci Women Economic Forum v Sloveniji.
Fotografija: Andreja Cepuš FOTO: Stane Jeršič
Odpri galerijo
Andreja Cepuš FOTO: Stane Jeršič

Umirjena in subtilna Celjanka Andreja Cepuš pravi, da je med vsemi svojimi številnimi dejavnostmi na prvem mestu povezovalka. »Ljudi, dogodkov, besed, svetov. Tako nekako se čutim,« se mehko nasmehne. V zadnjem času na svojih delavnicah z ženskami največ dela na področjih vračanja k sebi, čutenja sebe in odpiranja srca. »Zdaj je čas za srčno modrost žensk,« je jasna. »Družba se še premalo zaveda, kako pomembno je to za delovanje tudi v poslovnem svetu. To je edina možna pot, če želimo preživeti in zrasti,« razmišlja.

»Women Economic Forum (WEF) je še okrepil moje zavedanje o pomembnosti povezovanja. Predsednica All Ladies League, tudi predsednica WEF, dr. Harbeen Arora me je povabila, naj prevzamem vlogo predsednice tega dela za Slovenijo, in v veliko
Andreja Cepuš
Andreja Cepuš
čast mi je, da so me začutili kot osebo, ki lahko deluje v tej vlogi, ki se pozneje preda naprej,« je hvaležna. »Gre namreč za največjo globalno mrežo žensk, saj povezuje že več kot 150.000 posameznic iz 135 držav. Mreža je bogata, širi pa se s povabilom, od ust do ust. Je vsevključujoča, ni elitizma, odprta je za vsako. Tu ženske lahko črpajo svoj navdih, energijo, moč. Tu se gradi vez sestrstva. Je nekakšen generator izkušenj in povezav. Vsaka je zelo dobrodošla, ne delamo razlik,« pojasni.
prebuditi svojo avtentičnost in modrost srca

»Precej dolgo obdobje je bil v družbi v ospredju moški princip, ampak ranjen moški princip, ki se je izražal s tekmovalnostjo, borbo in egom. Uresničiti cilj ne glede na sredstva. Zdrav moški princip pa je dober in potreben. Ozdraviti bo treba tudi ženski princip, ki je bil zelo potlačen. Ženske so stopile v moško energijo – borba, tekmovalnost. Pozabile so na primarno žensko naravo. Ta pa je glas intuicije, modrosti srca,« pove mehko. »Ženska prinaša novo življenje, povezana je tako s planetarno kot zemeljsko energijo, je odprtost, povezovanje, skrb za skupnost. To so ženske včasih znale. Postavljale so tudi vizijo za skupnost, moški pa so jo potem zaščitili in uresničevali. To dvoje je zdaj treba uravnovesiti. Ko gradimo skupaj, to prinese spremembo v družbi,« je prepričana.

Kot dolgoletna plesalka se je 16 let izražala s sodobnim plesom in spoznala tudi njegovo zdravilno plat. »Telo je za žensko velik medij, v zadnjih letih pa smo ga malce pozabile poslušati. Ples danes uporabljam kot način prebujanja čutenja in slišanja sebe. Izklopiti moramo glavo in se povezati s svojo notranjostjo, telo, ko ga spet čutimo, pa nam da veliko odgovorov na vprašanja o nas in na druga, s katerimi se ubadamo. Bolj ko sem odpirala svoje perspektive dojemanja sveta, razvijala čuječnost, intuitivnost, notranji glas in bolj ko sem se s tem povezovala, bolj sem videla, kako pomemben je gib in kaj vse nam lahko odpre. Zato ples zdaj povezujem s svojim delom, je ena od zelo dobrih metod vračanja k sebi,« pojasni.
Andreja (levo spodaj) s soorganizatorkami prve konference WEF, ki poteka 7. in 8. februarja v Ljubljani. Foto osebni arhiv
Andreja (levo spodaj) s soorganizatorkami prve konference WEF, ki poteka 7. in 8. februarja v Ljubljani. Foto osebni arhiv

WEF je močnA POVEZANOST

»Ženski glas je danes že slišan, mnoge so spoznale, da brez ženskega principa ne morejo delovati. Je pa to pot, ki zahteva nekaj poguma, saj soočenje s sabo prinaša tudi boleče in neprijetne situacije,« ne skriva. »Čutim, da je čas, da se ženski glas razširi in tudi aktivno vstopi v razvoj družbe,« pove. »Ženske potrebujejo podporo, pogum, da znajo uporabiti svoj glas in ga prenesejo v navdihujočo akcijo. Prav to bomo delale na ​ Women Economic Forumu ta konec tedna v Ljubljani,« pojasni. »Ko se povežemo ženske z vseh vetrov, vseh družbenih sfer in kotičkov sveta ter se slišimo in vidimo, začutimo svoje zgodbe, prepoznamo, da imamo vse nekako enako pot. To rodi neverjetno moč, podporo. WEF je močno sestrstvo, prenaša se v vsa okolja. Začutiti to povezanost, enost, toplino … je neopisljivo, to je treba doživeti. To te zaznamuje. Začutiš vse narodnosti, barve, družbene položaje,« je slikovita. »Vse te ženske imamo enak prostor, ko to začutiš, te premakne, spremeni te. Razširi se ti pogled na to, kdo si in kje je tvoje mesto. Včasih šele v takšnem okolju uvidiš, kje je tvoje mesto, kaj je tvoje darilo, poslanstvo,« pove. »Ne glede na to, s katerega konca sveta smo, si življenjske zgodbe delimo, doživljamo in živimo podobno. In to doživeti je ... magično. To odpira srca. Prej govorimo o povezanosti, tu pa jo začutiš, dobiš izkušnjo povezanosti. In ta se res vtisne v telo in spomin,« zasije. »Ko se ti to zgodi, doživeto utelesiš in začneš živeti,« pojasni. »WEF ženskam omogoča prav to. Pokaže nam, da so naši glasovi enakopravni, da ni več in manj vrednih, vse smo enake, vse smo ženske,« opiše z iskricami v očeh. »Smo kot voda, mehke, ampak močne. Voda zbrusi še tako oster kamen in premakne cele skale,« se nasmeji. »Zelo drži misel, ki pravi Ko se speče ženske prebudijo, se gore premaknejo,« je prepričana. »Ko se ženske začutimo v sestrstvu, nam to da neverjetno moč. Za pogumne korake,« je navdihnjena.
 

Mamina smrt je bila prelomnica

Do raziskovanja sebe in modrosti življenja nas vedno pripeljejo življenjske okoliščine. Da začutimo svojo bit in se postavimo v svoje srce, je proces. »Res je. Vedno sem se počutila povezano s kreativno energijo, vedno sem bila ustvarjalna. Danes vem,
Glas o ženstveni in obenem odločni Slovenki želi ponesti v svet.<br />
Foto Polona Pirc
Glas o ženstveni in obenem odločni Slovenki želi ponesti v svet.
Foto Polona Pirc
da je to ženski princip. Že od nekdaj sem bila več v družbi žensk, tudi močnih. Veliko izkušenj in spoznanj smo si delile. Že od malega sem čutila, da obstaja več kot svet, ki nam je viden, in to me je vseskozi spremljalo. V nekem trenutku je bilo, kot bi mi duša rekla, da je čas, da začnem raziskovati. To je proces, pot, odkrivanje koščkov sebe. Takrat sem začela spoznavati ženski princip. Ključna točka pa je bila smrt moje mami. To je bil sprožilec,« se zaveda. »Ko je zbolela, nam je ostalo še kakšno leto skupnega časa. Takrat sva si povedali res vse, odpirali sva zelo intimne teme in v nekem trenutku mi je rekla: 'Andreja, ti bi morala delati z ženskami.' Takrat se je zgodil klik, ki sem ga uvidela po njeni smrti, ko sem se zavedela, da pravzaprav že nekaj časa hodim po tej poti,« se spominja. »Potem pa se je življenje kar zgodilo v to smer,« se nasmehne. »Seveda delim le to, kar sem doživela. Za takšno delo je potrebna prehojena pot, ne morem deliti nečesa, kar ni avtentično, moje. Prepozna se, katera beseda je le beseda, kje pa zavibrira doživeto in resnica,« je prepričana.

Kliče jo tujina

Na prvi slovenski konferenci ​WEF bo zbranih približno 300 žensk iz 15 držav s predsednico dr. Harbeen Arora na čelu. »Glavna tema je moč sestrstva. Tudi vse, ki pripravljamo ta dogodek, smo morale povezati naše različnosti. Želimo poudariti prav to sporočilo – če se povežemo, lahko pridemo dlje kot vsaka posamezno,« pove.
In njena osebna vizija za prihodnost, kje se vidi? »Če sem iskrena, čutim, da me kliče tujina. Slovenija je čudovita država. Tu je moja naloga ženskam odpirati prostor in pokazati pot do njihove avtentičnosti, nato pa glas o ženstveni in obenem odločni Slovenki ponesti v svet,« strne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije