ZDRAVJE NA KROŽNIKU

Zakaj je dobro jesti proso

Proso je žito, zdravo za ledvice in srce.
Fotografija: Proso lahko zamenja riž ali krompir.  FOTO: Nata_vkusidey/gettyimages
Odpri galerijo
Proso lahko zamenja riž ali krompir.  FOTO: Nata_vkusidey/gettyimages

Proso je žito bledo-rumene barve, drobnih okroglih, včasih nekoliko sploščenih zrn. Vsebino obdaja lupina, ki jo je pred uživanjem treba odstraniti. Je eno redkih žit, ki ne vsebujejo glutena, kar je dobrodošlo za vse, ki so nanj alergični ali imajo celo celiakijo. Proso ob tem vsebuje še kalcij, kalij, jod, magnezij, železo, vitamine, med katerimi izstopajo A, E in skupina B, ter vlaknine.

Tudi za močne mišice

V drobnih zrnih so ključne aminokisline, ki pomagajo pri izgradnji in obnovi mišic, ogljikovi hidrati pa zagotavljajo energijo in dolgo ohranijo sitost. V prosu so še maščobe, ki so pomembne za absorpcijo v maščobi topnih vitaminov, med drugim vitamina A in D, dobro je tudi za sladkorne bolnike, saj ima nizek glikemični indeks. 

Kardiologi priporočajo čim pogostejše uživanje prosa, saj zaradi kalija zagotavlja zdravje srca, uravnava krvni tlak in krepi krvne žile. Ob tem je proso eno najboljših živil za čiščenje ledvic (manjša verjetnost nastanka ledvičnih kamnov). Dobrodošlo je pri okužbah sečil, saj spodbuja izločanje seča. Več raziskav je pokazalo še, da je pri osebah, ki redno uživajo proso, manjša verjetnost astme.

Namesto riža ali krompirja

Proso lahko v prehrani zamenja riž ali krompir, okusno je v solatah, skuhano na mleku in obogateno s sadjem ali oreščki, iz prosene moke pa lahko nastane okusen kruh ali pecivo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas