ZAKLADNICA ZDRAVJA

Kaj vse zmore sok aronije

Trpki plodovi aronije se ponašajo z izjemnimi učinki na zdravje.
Fotografija: Sok aronije lahko pripravite doma. FOTO: Gojak, Getty Images
Odpri galerijo
Sok aronije lahko pripravite doma. FOTO: Gojak, Getty Images

Aronija je grm, na katerem zrastejo temno modre, po okusu trpke jagode, ki pa se ponašajo z izjemnimi učinki na zdravje. Sok iz njih je dober za zdravljenje slabokrvnosti, pozitivno vpliva na žlezo ščitnico, trebušno slinavko ter spodbuja čiščenje jeter.

Aronija ob tem zagotavlja zdravje in dobro delovanje oči, pospešuje celjenje ran, upočasnjuje staranje kože, dviguje odpornost, premaguje posledice prostih radikalov ter s tem manjša tveganje za mnoge kronične bolezni in varuje pred negativnimi učinki sončnih žarkov.

Boljša kot sok

Jagode aronije so trpkega ter zato ne najboljšega okusa, iz njih pripravljen sok pa je dobrodošla pomoč pri zagotavljanju zdravja in dobrega počutja.

Ta je res na voljo na trgovskih policah z zdravo prehrano, če pa imate sveže aronije doma ali si jih lahko priskrbite, ga raje pripravite sami.

Zrele aronije je najbolje zamrzniti in tako iz njih sok pripravljati vse leto.

Iz kilograma jagod nastane približno sedem decilitrov pijače, zamrzovanje pa nima negativnega učinka na delovanje in sestavo sadežev, v bistvu predhodno zamrznjeni in nato odtajani zagotavljajo še več soka.

Tega je najbolj pripraviti s hladnim stiskanjem v sokovniku, ne dodajate mu sladkorja in ne konzervansov. Sveže pripravljen sok aronije v hladilniku hranite največ 24 ur.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas