DATLJI

Hrana za možgane, ki izvira iz severne Afrike

Naravno sladki sadež blagodejno vpliva na ves organizem: datlji ohranjajo zdravje srca in ožilja ter možganov, nižajo slab holesterol in visok krvni tlak.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Datlji so plod palme Phoenix dactylifera. V njihovem odličnem okusu ljudje uživamo že tisočletja. Izvirajo iz severne Afrike. Gojiti naj bi jih začeli že pred 8000 leti, kar potrjujejo številna arheološka odkritja. Za mnoge generacije Egipčanov so bili simbol plodnosti.

Sladek in okusen sadež sestavljata mesnati del in koščica, uživamo sveže, polsuhe ali suhe. Datlji so polni hranljivih snovi: vsebujejo vitamine A1, C, B1, B2, B3, B5 in B9 (folno kislino), minerale kalcij, magnezij, kalij, fluor, železo ter 23 aminokislin. Zaradi slednjega naj datlje uživajo slabokrvni pa seveda vsi, ki imajo povečane potrebe po tem mineralu, denimo nosečnice in adolescenti. Zaradi vsebnosti kalija veljajo za zaveznika zdravja srca, živčnega sistema in mišic. Poleg vitaminov in mineralov so odličen vir vlaknin (7 datljev vsebuje okoli 4 grame vlaknin), ki, zdaj že dobro vemo, še kako koristijo človeškemu organizmu: ne le da skrbijo za zdravo prebavo in nižajo tveganje nastanka raka debelega črevesja, zaradi njih smo dlje siti, pa še slab holesterol (LDL) nižajo.


Datlji so plod palme Phoenix dactylifera. FOTO: Guliver/Getty Images
Datlji so plod palme Phoenix dactylifera. FOTO: Guliver/Getty Images
Datlji so bogati tudi z antioksidanti, kot sta denimo karotenoida lutein in zeaksantin, ki pomagata preprečevati bolezni srca. Ta sadež naj jedo ljudje s povišanim krvnim tlakom: vsebujejo le malo natrija, zato pa več kalija, kalcija in magnezija, ki nižajo krvni tlak. V enem datlju je 167 mg kalija, 15 mg kalcija, 13 mg magnezija; kalij med drugim pomaga preprečevati možgansko kap. V njih je tudi fosfor, ki mu pravimo hrana za možgane. Zato ni čudno, da so datlji še posebno priporočljivi za otroke, dijake, študente in vse, ki so intelektualno aktivni. Magnezij deluje protivnetno, blaži bolečine in otekline, tudi tveganje možganske kapi niža, so pokazale študije, in sicer za 10 odstotkov na zaužitih 100 mg magnezija. Ohranjajo tudi zdravje kosti in zob.

Datlji imajo močan energijski učinek: zaradi naravnih sladkorjev (glukoza, saharoza, fruktoza) hitro preskrbijo organizem s potrebno količino energije (100 g datljev ima 250 kcal). Hitro torej povrnejo moč, in to brez padca koncentracije ravni sladkorja v krvi. Dovolj imamo že dva ali tri sadeže, s tem boste potešili željo po sladkem, čokoladi. Uporabljamo jih lahko namesto sladkorja, denimo v kompotih ali presnih slaščicah, iz njih lahko pripravimo tudi namaz. So odličen vir proteinov, ki nam pomagajo ostati v dobri kondiciji, ter ohranjajo mišično moč.

In ne nazadnje: datlji od nekdaj veljajo za afrodiziak. Preprečujejo spolno disfunkcijo, spodbujajo spolno slo ter višajo seksualno vzdržljivost: in to pri moških in ženskah!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije