LOSOS

Varuje kosti in možgane

Losos vsebuje beljakovine, vitamine, maščobne kisline omega 3; pomemben je za imunski sistem, skrbi za zdravo srce, preprečuje vnetje in kronične bolezni.
Fotografija: Losos dviguje razpoloženje. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Losos dviguje razpoloženje. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images

Ena najbolj priljubljenih in obenem zdravih rib je losos, za katerega je značilna oranžno-roza barva mesa. Je dober vir beljakovin (20 g jih je v sto gramih lososa), vitaminov skupine B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 oziroma folne kisline in B12), selena, eden najboljših virov maščobnih kislin omega 3 in omega 6, ki nižajo tveganje nastanka bolezni kardiovaskularnega sistema, pa selena, fosforja, kalija (ki pomaga nadzorovati krvni tlak), kalcija.
Losos dviguje razpoloženje. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
Losos dviguje razpoloženje. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images

Maščobne kisline omega 3 nadzorujejo krvni tlak, nižajo tveganje razvoja hipertenzije, infarkta, ateroskleroze: vsaka nova raziskava potrdi, da uživanje lososa niža tlak in nivo slabega holesterola.

Maščobne kisline omega 3 ohranjajo primerno gostoto kosti, te so bolj odporne in manj krhke; da z uživanjem lososa skrbimo za zdravje kosti, poskrbi še kalcij, ki je v tej ribi. Z uživanjem lososa telo preskrbimo celo z vitaminom D, ki je prav tako pomemben za močne kosti, poleg tega pa še za imunski sistem.

Z uživanjem lososa pomagamo telesu preprečevati vnetne procese, ki, so pokazale različne raziskave, višajo tveganje nastanka več bolezni, denimo raka, srčno-žilne bolezni, diabetes, infarkt in kap. Riba poleg tega dviguje razpoloženje, so ugotovili znanstveniki, izboljšuje funkcijo možganov, spomin, koncentracijo.
Hitro pripravljen, slasten in zdrav.
Hitro pripravljen, slasten in zdrav.

Neka raziskava, v kateri so sodelovali ljudje, stari 65 let in več, je pokazala, da so imeli tisti, ki so mastno ribo jedli vsaj dvakrat na teden, za 13 odstotkov manj težav s starostjo povezanim upadom spomina. Ljudje z normalnim delovanjem možganov, ki so redno uživali mastne ribe, so imeli več sive možganovine, je pokazala neka druga raziskava, to pa naj bi nižalo tveganje težav s spominom v kasnejšem življenju. Priporočajo ga nosečnicam, saj ugodno vpliva na razvoj možganov pri plodu, in tudi sicer naj bi ga otroci pogosto jedli.

Spanec bo boljši in bolj kakovosten, sporočajo znanstveniki, ki so ugotovili, da se tisti, ki redno jedo to ribo, redkeje prebujajo sredi noči. Losos vsebuje triptofan, ki deluje blago sedativno, zaradi česar se bomo prej sprostili. Varuje tudi zdravje oči, in sicer zaradi flavonoidov in maščobnih kislin, ki pozitivno delujejo na oči.


Dobrodejen je za težo, vsebuje le malo kalorij, poskrbi pa za občutek sitosti, kar pomeni, da ne bomo toliko posegali po (nezdravih) prigrizkih med obroki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije