So moda skladišče koronavirusa?

Prav to naj bi bil razlog, da je več žrtev med moškimi, ki so tudi dlje bolni.
Fotografija: Virus pri moških dlje vztraja zaradi testisov, menita raziskovalki. FOTOGRAFIJE: GULIVER/GETTYIMAGES
Odpri galerijo
Virus pri moških dlje vztraja zaradi testisov, menita raziskovalki. FOTOGRAFIJE: GULIVER/GETTYIMAGES

Morda se razlogi za to, da moški pogosteje kot ženske umirajo zaradi okužbe z novim koronavirusom, skrivajo v testisih. To v najnovejši raziskavi, v katero je bilo vključenih 68 pacientov iz indijskega mesta Mumbaj, ugotavljata dr. Aditi Shastri, onkologinja iz medicinskega centra Montefiore v New Yorku, in njena mama, dr. Džajanthi Shastri, mikrobiologinja iz bolnišnice za infekcijske bolezni Kasturba v Mumbaju. V preliminarnem poročilu, objavljenem na spletnem mestu MedRxix, ki gosti neobjavljene in nerecenzirane medicinske raziskave, sta zapisali, da bi se virus lahko dlje zadrževal v testisih, ti naj bi tako bili kot nekakšen rezervoar tega.

SARS-CoV-2 vdre v celico tako, da prepozna receptor ACE-2.
SARS-CoV-2 vdre v celico tako, da prepozna receptor ACE-2.

Novi koronavirus se, kot dodajata, veže na proteine, ki se v velikih vrednostih pojavljajo v testisih. Gre za protein, znan kot ACE-2 (angiotensin converting enzyme 2), ki je prisoten predvsem v pljučih, pa tudi drugih organih, med drugim v modih. To bi po njunem mnenju lahko pojasnilo, zakaj lahko ženske hitreje okrevajo po bolezni covid-19 kot moški, v povprečju so se virusa rešile v štirih dneh, moški pa v povprečju dva dni pozneje. No, za takšen sklep bo seveda treba narediti še kar veliko raziskav. Dosedanja predvidevanja strokovnjakov, zakaj moški umirajo pogosteje kot ženske, navajajo predvsem dejstva, da so moški zaradi načina življenja bolj ranljivi. Aditi Shastri sicer pravi, da bi, če se res izkaže, da se virus skriva v testisih, to lahko morda pomenilo, da bi se virus lahko prenašal tudi s spolnimi odnosi.

Novi koronavirus je v kar precej državah zahteval več žrtev med moškimi kot ženskami.
Novi koronavirus je v kar precej državah zahteval več žrtev med moškimi kot ženskami.

Kot so na svoji spletni strani razložili na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani, virus SARS-CoV-2 vdre v celico tako, da prepozna receptor ACE-2 (angiotensin converting enzyme 2), ki je na površini človeških epitelijskih celic, predvsem v pljučih.
Dr. Kathryn Sandberg z Univerze v Georgetownu v ZDA pa pravi, da ženske v hitreje kot moški na splošno hitreje premagajo viruse, delno tudi zaradi močnejšega odziva njihovega imunskega sistema na okužbe. Idejo, da bi bil lahko novi koronavirus shranjen v modih, ocenjuje kot špekulacijo. »A vredno je opozoriti vse tiste, ki so pozabili, da je ACE-2 v testisih in da bi bil tako lahko tudi pomemben,« kljub temu dodaja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije