ZDRAVJE

Povrnite si energijo

Če občutite utrujenost, nemotiviranost in se težko zberete, ste morda pod vplivom januaritisa: pojdite na sprehod, dovolj pijte in se razstrupite digitalnega.
Fotografija: Gibajte se, najbolje zunaj, ko sije sonce.
Odpri galerijo
Gibajte se, najbolje zunaj, ko sije sonce.

Sredina januarja je, božično-novoletni prazniki so le še oddaljen spomin, morda se počutite malce prazne, apatične, se težko osredotočite. Da ne govorimo o morečih novoletnih odločitvah, zaradi katerih se počutite nenavadno izžete in utrujene, in ne sveže in polne življenja, kot bi pričakovali, utrujenost pa krepijo še kratki zimski dnevi. Kako si pomagati, ponovno zagnati telo in možgane med januaritisom?

Testenine so slastne, a nas naredijo zaspane.
Testenine so slastne, a nas naredijo zaspane.
Morda se vam zdi, da ponavljamo kot papige, a hrana prav zares pomaga, naj bo sveža, lokalno pridelana, uravnotežena, da boste dobili dovolj vitaminov in mineralov. Pomemben je tudi vitamin D, ki nam ga pozimi nemalokrat primanjkuje, pomanjkanje tega pa je povezano z utrujenostjo, to preprečujejo vitamina C in B pa železo in magnezij. Poskrbite za ustrezna živila (ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki) in ujemite sončne žarke.

Energijo lahko črpa tudi dehidriranost: mnogi ne pijejo dovolj, že blaga dehidriranost lahko povzroči zaspanost, utrujenost. Zato poskrbite, da boste ves dan pomalem pili, najbolje vodo in brezkofeinske zeliščne čaje, poleg tega izbirajte hrano, bogato z vodo (sadje, zelenjava). Kava ne spada v to kategorijo, saj je diuretik, torej spodbuja izločanje vode iz telesa, zaradi česar lahko postanemo dehidrirani.


Poleg tega pazimo, kaj jemo za kosilo, zlasti med delovnim časom, da vas ne bo uspavalo. Ogljikovi hidrati, torej kruh, testenine, riž in krompir, spodbudijo sproščanje serotonina, zaradi katerega smo sproščeni in tudi zaspani. Proteini po drugi strani spodbudijo sproščanje dopamina in noradrenalina, ki možgane vzdržujeta budne in osredotočene.

K utrujenosti prispevajo tudi kratki dnevi. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
K utrujenosti prispevajo tudi kratki dnevi. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Za utrujenost je lahko kriva tudi tehnologija, ta ima sicer številne koristi, a če na računalnikih in pametnih telefonih visimo skoraj ves dan vse dni v tednu, bomo počasi, a vztrajno izgubljali energije. Zato si privoščimo razstrupljanje od digitalnih naprav, vsaj en dan v tednu naj bo tak, če tega ne zmorete, pojdite počasi, ko greste na sprehod, naj telefon ostane doma. Poleg tega si vsak dan nekaj minut utrgajte za sproščanje, tako ne boste le priznali občutkov utrujenosti, temveč se bolje zavedeli, kaj vaše telo potrebuje, denimo boljše, kakovostnejše obroke, več spanca, več časa z ljudmi, ki jih imate radi. Vaja je preprosta: pojdite na sprehod (telefon naj ostane doma) in se zavedajte okolice, poslušajte zvok stopal, ki udarjajo ob tla, občutite veter, sonce, dež na koži. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije