ZANIMIVO

To ženske najpogosteje pripelje do orgazma

Na vprašanje, kaj jih najpogosteje pripelje do vrhunca, odgovarja znanost.
Fotografija: Med pogoji za njen orgazem sta tudi zaupanje in sproščenost.  FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Med pogoji za njen orgazem sta tudi zaupanje in sproščenost.  FOTO: Thinkstock

V časopisu Journal od Seks & Marital Therapy so objavili rezultate raziskave, ki je vključevala 1000 žensk, starih od 18 do 94 let. Te so odgovarjale na vprašanja o svojih orgazmih.

Kaj so povedale?

Le 18 odstotkov sodelujočih jih je izjavilo, da lahko orgazem doživijo zgolj s penetracijo. Pri tem so ključni pravi gibi ljubimca. Zgolj 'noter in ven' ni dovolj, v 52 odstotkih so potrebni krožni gibi njegovega telesa, med katerimi prihaja do izdatnejše stimulacije genitalij.

Kaj pa ostale?

V študiji je 36,6 odstotka žensk navedlo, da za orgazem potrebujejo dodatno stimulacijo klitorisa z roko. Ta jim zagotavlja tudi močnejše in izrazitejše ugodje pred in med spolnim vrhuncem.

In dolžina seksa?

Zgolj 20 odstotkov sodelujočih je povedalo, da je dolg spolni odnos pot do vrhunca. Kar je daljše od 15 minut, je za večino predolgo, veliko pomembnejše od dolgega intimnega akta pa je tisto, kar se dogaja pred njim: kar pomeni postopno grajenje spolne napetosti in seveda dolga predigra.

Nič novega

»V resnici ni študija pokazala nič novega, je pa še enkrat opozorila, da za ženske zgolj penetracija za doseganje orgazma ni dovolj,« je povedala voditeljica raziskave, seksologinja Debby Herbenick. Poudarila je tudi pomen komunikacije med partnerjema: »Pogovor o spolnosti je vedno potreben. Ne zgolj zato, ker je z njim mogoče odkrivati prave načine stimulacije, temveč tudi, ker nakazuje tesno povezanost para in visoko stopnjo zaupanja, kar sta prav tako pogoja za sproščenost med spolnim odnosom, s čimer se poveča možnost za njen orgazem.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije