UPRAVIČENO

Štirje odgovori, zakaj si je dobro privoščiti seks

A ne samo nocoj, temveč čim pogosteje.
Fotografija: Obstaja veliko odličnih razlogov za večerno zabavo v spalnici. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Obstaja veliko odličnih razlogov za večerno zabavo v spalnici. FOTO: Thinkstock

Veliko je razlogov za seks. Med drugim se tedaj, ko se predajata strastem, z dragim tesneje povežeta, po vročem dejanju lažje zaspita in poskrbita tudi za svoje zdravje. Zakaj bi torej morala v akcijo nocoj in še vsak naslednji večer?


Namesto kardio vadbe

Če niste ravno ljubitelj teka, hoje ali vadbe na kateri od telovadnih naprav, se lahko preznojite v spalnici. Nedavno izvedena raziskava je pokazala, da pripadnice nežnejšega spola med seksom porabijo tri kalorije na minuto. Ob tem se med spolnim aktom pospeši delovanje srca, na dolgi rok znižuje krvni tlak, manjše je tudi tveganje za sladkorno bolezen tipa dve. Njegovi učinki na zdravje se lahko primerjajo s tistimi, ki jih ima na telo v zmerni hoji prehojen kilometer in pol. Nekajkrat na teden si vseeno privoščite še katero od drugih oblik telesne aktivnosti.


Zmanjšuje tveganje za srčne bolezni

S kakovostnim spolnim življenjem, katerega del je tudi reden seks, je mogoče znatno ublažiti tveganje za srčne bolezni. Študija, ki je 16 let spremljala sto moških v srednjem življenjskem obdobju, je potrdila, da redno spolno življenje zmanjša tveganje za srčno kap.


Proti stresu

Med telesno ljubeznijo se v telesih ljubimcev pospešeno sproščajo endorfini in serotonin, prav ti hormoni pa so zaslužni za srečo, dobro počutje ter zato blažijo stres. Ljudje potrebujemo tesno bližino druge osebe, saj prav ta zagotavlja občutek varnosti in blaži napetost, s tem pomirja ter med drugim skrbi za zdravje srca in ožilja. Vse to zagotavlja seks, a le tisti, v katerem so prisotna pristna pozitivna čustva.


Za dober spanec

Po seksu se ne boste le počutili bolje, sproščeni in pomirjeni boste tudi lažje zaspali. Kot so v svoji študiji dokazali avstralski strokovnjaki, 64 posameznikov hitreje zaspi in bolje spi po orgazmu. Dober spanec se ponaša s številnimi učinki na zdravje, med drugim manjša tveganje za bolezni srca, debelost, visok krvni tlak in zagotavlja boljšo koncentracijo. Vse to po zaslugi seksa ... Oprostite, spanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije