PAMETNO

Zakaj bi morali pred vsako pomembno odločitvijo seksati

Telesna ljubezen vpliva tudi na mentalno zdravje.
Fotografija: Po seksu je prava odločitev kot na dlani. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Po seksu je prava odločitev kot na dlani. FOTO: Thinkstock

Seks je čudovita stvar. Ne prinaša le nemalo užitka, ponaša se tudi s številnimi pozitivnimi vplivi na zdravje ter počutje. Kot navajajo strokovnjaki, pripomore k lažjemu sprejemanju odločitev. Z odločitvami povezan fenomen ima celo svoje ime, in sicer Post-Nut Clariti (jasne misli po dejanju). Zanj so značilni izjemno sproščeni in neobremenjeni možgani, ki pripomorejo k boljšim odločitvam.

Iz teorije v prakso

Zagotovo vam je znan trenutek, ko po akciji med rjuhami pomirjeni ležite v postelji in zrete v strop, vaše misli so jasne in čiste, vi pa ste povsem sproščeni. Tako je zadeva videti v praksi in to je trenutek za pomembne odločitve. Velika verjetnost je namreč, da boste sprejeli pravo. Sicer drži, da je občutek pogostejši pri moških kot ženskah, a tudi njim ni tuja praznina v možganih po seksu, ki jo je več kot pametno izkoristiti.

Vpliv hormonov

Razlog zanjo so po besedah psihologa Justina Lehmillerja endorfini, ki se sproščajo med telesno ljubeznijo: »Poplava hormonov, ki med spolnim aktom in po njem preplavijo telo, ne izzove zgolj evforije, ampak zviša tudi prag bolečine, odpihne strah ter ublaži agresijo in stres. Ko se združijo vsi ti dejavniki, so pravilne odločitve kot na dlani,« je povedal strokovnjak z inštituta Kinsey.

Dober nasvet

Med seksom se možgani resetirajo in spočiti ter neobremenjeni po njem pripeljejo do pametnih odločitev. Nenadoma se je zlahka izreči za ali proti. Torej ne glede na to, kakšna odločitev je pred vami, preden jo dokončno sprejmete, si privoščite dober seks.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije