RECEPT

Krompir z zeliščno skuto

Objavljeno 27. marec 2020 15.23 | Posodobljeno 27. marec 2020 15.31 | Piše: A. K.

Super namaz oziroma prilogo naredimo, če v skuto vmešamo drobno sesekljana zelišča ali zelenjavo.

FOTO: Guliver/Getty Images
Skuta, v katero zamešamo drobno sesekljana zelišča, je odličen namaz za kruh, lahko je zgolj kot tanka podlaga v sendviču ali bogata priloga na popečenem kruhu. Odlično se poda h krompirju v oblicah ali pečenemu v pečici. Uporabimo zelišča, ki jih imamo na razpolago, če imamo radi pekoče, denimo drobnjak in čemaž, pa seveda česen in čebulo.
Za 4 osebe:
8 srednje velikih krompirjev
250 g skute
1–2 žlici kisle smetane
sol, poper
par listov čemaža, regrata, sveža zelišča
Izberemo približno enako velike krompirje, dobro jih operemo, po potrebi s ščetko, in prerežemo na pol, vendar ne do konca, na eni strani naj se polovice držijo skupaj. Položimo jih na malce pomaščen pekač s prerezano stranjo navzgor. Pokapljamo jih z oljem in pečemo približno pol ure na 190 stopinj. Medtem očistimo čemaževe liste in regrat, dobro operemo in osušimo. Dodamo poljubna zelišča, na primer peteršilj, tudi drobnjak. Vse skupaj drobno sesekljamo in premešamo. Skuti dodamo smetano, solimo, rahlo popramo in dodamo zeleno mešanico. Vse skupaj dobro premešamo in nadevamo v pečen krompir.


Spomladi dodajamo drobno sesekljan regrat pa tudi različno zelenjavo, na primer svežo papriko. Iz skute prav tako lahko pripravimo izvrstne sladke jedi, če ji primešamo sveže ali zamrznjeno sadje. Dodamo jo tudi v sadni ali zelenjavni smuti. 
Deli s prijatelji