VRHUNSKO VINO

Zgonik: cabernet sauvignon, 2015

Vino, ki je lani postalo prvak vipavske vinsko-turistične ceste, postrežemo k mesnim krožnikom.
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

V naši družini nas tradicija vinarstva spremlja že vrsto let. Ko je bil oče še nosilec dejavnosti na kmetiji, sem mu pomagal,« je osnovne podatke o družinski kmetiji, ki jo najdemo pri Braniku, orisal mladi prevzemnik Damir Zgonik. In takoj dodal: »Tata je agronom, jaz pa sem po izobrazbi strojnik. Tako je logično, da je on še vedno tisti, ki v rokah drži vse niti.«

Beseda o družinski kmetiji, ki se ukvarja z vinogradništvom, je to pomlad tekla v osrednji dvorani Dvorca Zemono, kjer je chef Tomaž Kavčič v tesnem sodelovanju z lokalnimi turističnimi delavci pripravil festival Okusi Vipavske. Na tem dogodku lokalni vinarji in kuharji iz vse Slovenije vsakokrat pričarajo prisrčen vinsko-kulinarični preplet.


Del tega prepleta je bil tudi cabernet sauvignon iz kleti družine Zgonik. Takole ga je opisal Damir: »Maceracija traja kakšnih deset dni, da se vinu oblikuje prava barva. Po fermentaciji gre vino v rabljene barike in v njih ostane tri leta. Preden zapusti klet, se še dobrega pol leta umirja v steklenicah.« Tako nastane cabernet sauvignon, ki ima 15 vol. % alkohola in je lepe rubinaste barve.

Steklenice Zgonikovega cabernet sauvignona, letnik 2015, krasi poleg vinskih nalepk v mavričnih barvah, ki so delo arhitekta in tudi oblikovalca Bojana Bitežnika, še zlata medalja. To je omenjeno vino lani prineslo iz Gornje Radgone, kjer je na 44. ocenjevanju Vino Slovenija postalo prvak vipavske vinsko-turistične ceste.

Če se vino zaleskeče v kozarcu in po njem malo zaokroži, nam njegov vonj v mislih najprej pričara gozdne sadeže. Če bi mu iskali primerno spremljavo na krožniku, bi bržkone pogledovali proti močnim mesnim, lahko tudi divjačinskim jedem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije