OKUSI

Marko Arvaj: kran‘ska s Kran‘a

Objavljeno 20. marec 2019 13.57 | Posodobljeno 20. marec 2019 13.57 | Piše: Špela Ankele

Prihaja iz družine, ki je svetu predstavila večkrat nagrajene kranjske klobase.

Marka Arvaja v Kranju poznajo vsi – tudi zato, ker izhaja iz družine, ki je svetu predstavila večkrat nagrajene kranjske klobase. Že nekaj časa je razmišljal o tem, da bi znamenite kranjske klobase spravil na kolesa. Tako si je že pred časom omislil Tamov tovornjaček, ki je nekemu mojstru svojčas služil kot mizarska delavnica in zraven še priložnostno počivališče. Z veliko volje se je mizarsko orodje umaknilo kuharskim pripomočkom, ponosni lastnik potujoče kuhinje pa je našel tudi imenitno umetnico ​Polono Pačnik. Slikarka, znana pod imenom Polonapolona, je tovornjaček začinila z imenitnimi ilustracijami in šaljivimi napisi – vsi govorijo o legendarni kran'ski s Kran'a! Danes vam torej predstavljamo, kakšna je Arvajeva kranjska klobasa, ko pride iz Markove potujoče kuhinje.

Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča cviček, s kranjsko klobaso pa se sicer lepo ujame širok izbor slovenskih vin, od belih svežih do lažjih rdečih.


2 kranjski klobasi
1 žlica gorčice
1 žlica polnozrnate gorčice
1 žlica hrena s smetano
2 kosa koruznega kruha

Krompirjeva solata:
2 srednje velika (če smo zelo lačni, sta lahko večja) krompirja
2 ali 3 zvrhane žlice majoneze
pol čebule
nekaj vejic peteršilja
kis, olje, sol

Najprej krompirjeva solata: krompirja operemo in skuhamo. Še topla olupimo, takoj narežemo in postavimo v skledo. Posujemo z na lističi narezano čebulo in nasekljanim peteršiljem, zatem dodamo kis in majonezo, po želji še malo olja. Premešamo, solimo po okusu, in še malo zmešamo. Skledo pokrijemo in jo postavimo na hladno, da se okusi lepo povežejo.

Ko si želimo malico, kranjski klobasi pogrejemo. »Kranjskih klobas ni treba kuhati, ampak jih v vroči vodi samo pogrejemo,« pove o prvem kuharskem koraku Marko Arvaj. Potem jih vzamemo iz vroče kopeli, jih po dolgem prerežemo in jih z obeh strani popečemo na vroči ponvi.

Tam popečemo tudi rezine koruznega kruha.

Postrežemo tako, da ob krompirjevo solato položimo popečene klobase in opečen kruh, zraven pa zvrnemo žlico (navadne in polnozrnate) gorčice ter hren. Prav pomladansko zaljubljenim postrežemo konkretno porcijo kar na en krožnik, za vse druge lahko omenjene količine razdelimo na dva dela.
Deli s prijatelji