NASVETI

Kdo bo letos spekel najboljšo pico?

Vodja sekcije picopekov Aleš Rekar je pripravil nekaj nasvetov, da bo tudi iz domače pečice omamno zadišalo.
Fotografija: Pica s paradižnikom, mocarelo in baziliko FOTOGRAFIJE: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Pica s paradižnikom, mocarelo in baziliko FOTOGRAFIJE: Osebni Arhiv

Konec januarja se bo na sejmu okusov GAST 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zvrstil niz tekmovalnih in izobraževalnih dogodkov, med drugim tisti, ki jih pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije pripravlja sekcija picopekov. Vodja sekcije Aleš Rekar razkriva, kaj vse bodo pripravili na gastronomskem srečanju, za Okuse pa je nanizal tudi nekaj nasvetov, ki vas bodo z malo vaje pripeljali do krasne pice iz domače peči(ce).
Kot je povedal, bodo picopeki prvi sejemski dan, 30. januarja, pripravili šolo za poklicne kuharje in picopeke. »Na njej se bomo poigrali z mislijo, kaj vse lahko še nastane iz testa za pico. Pripravili bomo bruskete, čabate in podobno. Delavnico bo vodil znani italijanski picopek Federico Perrone iz Milana,« je pojasnil Rekar.

Zmagovalec gre v Neapelj

Aleš Rekar pice peče že vrsto let.
Aleš Rekar pice peče že vrsto let.
Dan pozneje, 31. januarja, bo na Gospodarskem razstavišču državno prvenstvo v peki pic. »Vse poklicne picopeke vabimo, da se prijavijo nanj. Vedno smo za zmagovalca pripravili nekaj res zanimivega, in tako bo tudi letos. Zmagovalec bo Slovenijo zastopal na svetovnem prvenstvu picopekov, ki je vsako leto v Neaplju,« je nekaj zanimivosti o državnem prvenstvu, na katerem se bo predvidoma zbralo 30 najboljših iz Slovenije, opisal Rekar.

Za tretji dan sejma bodo pripravili delavnico peke treh znanih pic (klasike, romane in napoletane), ki jo bo vodil Perrone. Zadnji dan sejma, 2. februarja, pa bo čas, da se delavnicam peke pic pridružijo ljubiteljski kuharji. Toda, pozor: kdor bi se želel učiti od najboljših, naj se le brž prijavi pri vodji sekcije picopekov na naslov rekar.ales@gmail.com. »Po sejmu, nekako februarja, pripravljamo še večdnevni tečaj peke pic za poklicne picopeke, na katerem nas bodo spretnosti učili mojstri iz Italije,« je še dodal Rekar.

Za tiste, ki se s pripravo pic ne ukvarjajo poklicno, ampak jim je všeč, če po pici zadiši iz domače pečice, je tu nekaj nasvetov Aleša Rekarja. Odgovor na vprašanje, kakšno moko naj uporabimo za domačo pico, je jasen: »Vedno uporabimo ostro moko – če bomo uporabili kakšno drugo, se bo testo težje raztegnilo.« In na kaj še je treba paziti pri pripravi domačega testa? »Treba je izbrati pravo temperaturo vode, ta pa naj bo odvisna od letnega časa. Pozimi dolijemo malo bolj toplo vodo, poleti lahko dodamo nekoliko bolj hladno,« pojasni vodja sekcije picopekov.

Pico jemo tudi z očmi, pomembne so barve.
Pico jemo tudi z očmi, pomembne so barve.
Nato opozori še na nekaj: »Poklicni picopeki pustijo testo počivati več ur, celo več kot en dan. Doma takšen način ne bi bil uporaben, vendar je treba tudi doma tako načrtovati pripravo pice, da testo počiva vsaj uro in pol, preden ga raztegnemo na pekač.«

Kakovostne sestavine – dobra pica

Ko Aleša Rekarja vprašamo, kakšne pice so zdaj na voljo po slovenskih restavracijah in picerijah, po krajšem razmisleku odgovori: »Zdi se mi, da so vedno boljše. Ponekod so že ugotovili, da s kakovostnimi sestavinami nastane dobra jed, a mnogo se jih še vedno trudi prihraniti pri vsem. Ker uporabljajo poceni sestavine, rezultat ne more biti dober. Poleg tega opažamo, da je med poklicnimi picopeki relativno malo zanimanja za različne tečaje in delavnice, brez dobre osnove in spremljanja novosti na področju peke pic pa presežkov ne moremo pričakovati.«

Če vam je po vsem tem branju zadišala pica, je tu nasvet Aleša Rekarja, kako si okusno italijansko lepotico lahko pripravimo doma. Špela Ankele

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije