Velika kuhinja v garsonjeri ni prednost

Čeprav so priročne in med najemniki zaželene, je previdnost pri najemu garsonjer več kot primerna.
Fotografija: Ker boste kuhali in spali v istem prostoru, je izjemno pomembno zračenje. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ker boste kuhali in spali v istem prostoru, je izjemno pomembno zračenje. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Veliko dejavnikov vpliva na odločitev o najemu bivalne enote, praviloma pretehtajo velikost, dobra lokacija in ugodna cena. Ker so zlasti garsonjere med najemniki priljubljene, tisti, ki jih oddajajo, uporabljajo marsikatere zvijače, da bi stranke prepričali k podpisu pogodbe. Zato je previdnost več kot primerna in odločitve ne gre sprejemati na vrat na nos. Pa poglejmo.
 

Izjemno ugodna ponudba


Plačilo varščine ali najemnine vnaprej je prej pravilo kot izjema. A ne glede na to, denarnico odprite šele po podpisu pogodbe in nikoli ne plačujte na podlagi obljube ali besede.
Preverite, kako tesnijo okna.
Preverite, kako tesnijo okna.

Če se vam zdi cena za najemnino sumljivo nizka, se nikar ne veselite izjemne priložnosti. Kajti za ceno, ki znatno odstopa od povprečja, se pogosto skrivajo goljufije, zaradi katerih boste lahko kljub plačilu ostali brez strehe nad glavo. Seveda ni nujno, da gre za nečedne posle, a pred končno odločitvijo se natančno pozanimajte, zakaj je ponudba tako ugodna.
 

Pomanjkljivo vzdrževanje


Že med ogledom izbrane enote se prepričajte, da ima kuhinja primerno zračenje ali okno. Kuhali in spali boste v istem prostoru, in če ne boste mogli zračiti, bodo vaša oblačila, pohištvo, posteljnina vedno imeli vonj po hrani. Tako kot v kuhinji je primerno zračenje z oknom ali pa vsaj zračnikom obvezno v kopalnici.

Pred podpisom pogodbe dobro poglejte, v kakšnem stanju so stene, vrata, okna in tla. Če opazite, da omet odstopa, da je v kopalnici vidna vlaga, da se vrata in okna ne zapirajo pravilno in vlaga načenja talne obloge, to pomeni, da stanovanje ni vzdrževano tako, kot bi moralo biti, s posledicami pa se boste soočali vi, saj najemodajalec očitno nima interesa, da bi nepravilnosti primerno saniral.
 

Brez pomožnih prostorov


Ker boste bivali v majhnem stanovanju, je dobro nameniti pozornost dodatnemu prostoru za shranjevanje, pa naj bo to klet ali podstrešje. Preden zaključite posel, se pozanimajte, kako je s skupnimi prostori, parkirnim mestom, kam boste lahko pospravili kolo in druge predmete, ki jih ne uporabljate vsak dan.


Prostorna kuhinja se morda res zdi dobra izbira, a če v garsonjeri zajema več kot tretjino površine, se odločite za drugo enoto. Zaradi prevelike kuhinje, katere elementov praviloma ni mogoče prestavljati, boste stanovanje težko opremili funkcionalno, saj vam bo lahko zmanjkalo prostora za kavč, mizo ali posteljo, s tem pa se boste prikrajšali za udobno bivanje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije