KOLIČINA

Večina uporablja preveč pralnega praška

Kako izmeriti pravilno količino? S primerno količino pralnega praška ne koristite le denarnici, temveč tudi perilu in okolju.
Fotografija: Če boste upoštevali oznake na pokrovčku, bo praška preveč. FOTO: Vladdeep/Gettyimages
Odpri galerijo
Če boste upoštevali oznake na pokrovčku, bo praška preveč. FOTO: Vladdeep/Gettyimages

Zdi se, da je odmerjanje prave količine pralnega praška povsem enostavna naloga. Vse, kar je treba upoštevati, so oznake na pokrovčku tekočega ali na merilni posodici detergenta v prahu.

Vendar prav zaradi teh večina uporablja preveč sredstva ter s tem škodujejo denarnici, perilu, pralnemu stroju in okolju.

Tudi najnižja oznaka na pokrovčku ali merici namreč presega količino, ki zagotavlja čisto perilo. Kajti, verjeli ali ne, pri doziranju pralnega praška je treba upoštevati pravilo: čim manj, tem bolje.

Koliko je torej dovolj?

Za tri kilograme in pol perila je dovolj ena velika žlica praška, kar pomeni, da sta za običajni pralni stroj, v katerega gre približno šest kilogramov perila, povsem dovolj dve žlici praška.

Kot opozarjajo strokovnjaki za pranje in nego perila, med katere sodi Mary Gagliardi iz podjetja The Clorox Company, preveč pralnega sredstva na dolgi rok škoduje perilu, pralnemu stroju in seveda okolju.

Prvi znaki, da je praška med pranjem preveč, so trdo perilo, saj se sredstvo med izpiranjem ne odstrani povem, pena na vratih pralnega stroja ter vidni ostanki praška na oblačilih, ki jih sčasoma ni več mogoče sprati.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas