Iz starega naredimo novo

Pločevinke, steklenice, plastenke, embalaža od jajc, lesene palete, vsem tem rečem lahko z nekaj spretnosti in časa podarimo novo življenje.
Fotografija: Paleta je stojalo za knjige in sobne rastline. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Paleta je stojalo za knjige in sobne rastline. FOTO: Guliver/Getty Images

Kljub zmanjševanju porabe plastike se po slovenskih gospodinjstvih nabere na tone komunalnih odpadkov vsako leto. Aktualnih podatkov, koliko, na Statističnem uradu RS še niso objavili, znano pa je, da smo leta 2018 pridelali 495 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca. Večino se da reciklirati, a če bi za predelavo odpadne embalaže poskrbeli sami, bi bilo tudi teh manj.


Rečem, ki jih ne uporabljamo več, mednje spada tudi embalaža, lahko povsem preprosto podarimo novo življenje, pa še denar bomo prihranili. Počena skodelica ali kozarec, kozarec za vlaganje, različne pločevinke in plastenke, celo steklenice se lahko hitro spremenijo v cvetlične lončke ali vaze. Odsluženo pločevinko dobro umijemo ter zbrusimo, če ima oster rob. Nato damo domišljiji prosto pot. Pločevinko oblepimo s samolepilnim papirjem v najljubši barvi, z vrvjo ali pa jo pobarvamo. Če v pločevinke ali steklene kozarce rastline sadimo, je dobro v posodo najprej natresti nekaj kamnov, da korenine ne bodo stale v vodi. Še najbolje je v pločevinke posaditi kaktuse ali sukulente, ki ne potrebujejo veliko vode. Prazne steklenice hitro postanejo odlična dekoracija, naj bo praznična ali pa za popestritev terase ob poletnih večerih. Ko jih očistimo in odstranimo etikete, damo vanje led lučke, najbolje tiste na baterije, sicer jih je treba postaviti v bližino električne vtičnice. V nasprotnem primeru jih lahko obesimo pod strop ali z veje drevesa.


Sijajna dekoracija za poletne večere FOTO: Guliver/Getty Images
Sijajna dekoracija za poletne večere FOTO: Guliver/Getty Images
Odslužena lestev bo znova zaživela kot priročno stojalo za brisače v kopalnici ali pa nadomestila stol, na katerega odlagamo oblačila. Ene najbolj vsestransko uporabnih pa so lesene palete. Iz njih lahko naredimo mizico, visoko gredo, klop ali omarico, ki je hkrati stojalo za rastline. Paleto postavimo pokonci, ji odstranimo dno in vsako drugo letvico, da pridobimo malce več prostora, ter nastale odprtine obložimo s polivinilom, vanj nasujemo nekaj kamnov in zemljo ter zasadimo najljubše zelenje. Vmesni prostori lahko služijo kot knjižne police.

Zelo prav pride tudi kartonasta embalaža od jajc. Vanjo nasujemo zemljo in posejemo vrtnine, ko bo čas, da jih prestavimo v večji lonec ali na vrt, jih sploh ne bo treba presajati, ampak jih zagrebemo kar s kartonom vred, ki se bo v zemlji počasi razgradil. Embalažo od jajc lahko uporabimo tudi za shranjevanje manjših reči, denimo gumbov, sponk, tudi nakita. Tako bo predal vedno urejen, drobne premete pa bomo veliko hitreje našli. Spremenimo jo lahko tudi v paleto za mešanje barv, če prave ni pri roki, ko si otroci zaželijo slikanja, ali pa postane oglasna deska. Za slednje bo najbolj primerna večja, tista za 30 jajc. Lahko jih zlepimo tudi več skupaj, nato pa obesimo na steno. Ta bo, ko bomo v izbočene dele z bucikami pripenjali razna obvestila ali fotografije, ostala nepoškodovana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije