ZA DOM

Privabite svetlobo v dom

Zlati ali srebrni detajli bodo temno sobo spremenili v njeno nasprotje; dvakrat več svetlobe boste pridobili, če boste v prostor namestili zrcalo.
Fotografija: Svetla barva za več svetlobe FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Svetla barva za več svetlobe FOTO: Guliver/Getty Images

V poletni pripeki smo prepričani, da imamo srečo, ker je naše stanovanje na senčni strani, a jeseni in pozimi, ko je dnevne luči vedno manj, se plošča hitro obrne. Če bi se radi naužili svetlobe, vam ni treba iti v obsežno prenovo, z nekaj preprostimi triki lahko prižgete luč v svojem domu tudi sredi temačnega popoldneva.
 

Čudežna preproga


Svetel dom – nič lažjega za tiste, ki imajo domovanje z velikimi okni. Če pa jih nimate, je treba svetlobo kar se da načrtovano usmerjati. Pazite, kako razporejate luči. Samostoječa luč z navzgor usmerjeno sijalko ne bo razsvetlila samo stropa, ampak bo poskrbela, da se bo svetloba z njega razlila po celotnem prostoru.
Premišljeno postavljena ogledala bodo usmerjala svetlobo po vsej sobi.
Premišljeno postavljena ogledala bodo usmerjala svetlobo po vsej sobi.

Čez dan lahko svetlobo usmerjajo svetleče površine, na primer steklena klubska mizica ob kavču, bleščeči kosi pohištva ali svetleča tkanina na kavču. Z veliko barvito preprogo boste dali poseben pečat kotičku v svojem domu in pokazali občutek za estetiko, poleg tega bo prostor poživila in ga naredila živahnejšega. Ob iskrivi energiji, ki se bo z barvami s preproge prelila v jedilnico ali dnevno sobo, ne bo prostora za sence.
Pisana preproga bo poživila vaše bivališče.
Pisana preproga bo poživila vaše bivališče.

Včasih je dovolj že, če okna osvobodite težkih temnih zaves, pri nekaterih senčnih prostorih pa boste potrebovali še kakšno idejo več. Nato preverite njihovo čistočo – več prahu in madežev ko imate, manj svetlobe bo pronicalo v prostor. Okna so meja med zunanjostjo in notranjostjo vašega doma in včasih se rešitev ne skriva v prostoru, ampak mora razmišljanje segati onkraj štirih sten.
 

Zrcalce, zrcalce


Dvakrat več svetlobe boste pridobili, če boste v sobo namestili zrcalo. Od njegove gladke površine se bo namreč dnevna luč odbijala po vsem prostoru. Za največji izkoristek obesite veliko ogledalo nasproti največjega okna v sobi, več manjših zrcal pa bo z odsevi lepo osvetlilo temačno stopnišče.


Zlati ali srebrni detajli, ki jih boste obesili na stene, okna ali zavese, bodo lep okras, hkrati pa bodo temno sobo spremenili v njeno nasprotje. Preprosti dodatki iz kovine, na primer v obliki umetnine, lestenca, zrcala z zlatim ali srebrnim okvirjem, bodo v prostor poleg svetlobe vnesli pridih razkošja.
 

Barva sten


Velike temne slike bodo v majhnem temačnem prostoru svetlobo posrkale, namesto da bi jo odsevale. Prav tako bodite pozorni, kam umestite knjižnico. Masivnega regala ali knjižne police nikoli ne postavite vzporedno z okni, saj bosta posrkala vso dnevno svetlobo in preprečila, da se razprši po prostoru.


Preden za pleskanje uporabite temno paleto, se spomnite preproste modrosti, ki ste se je naučili že v osnovni šoli. Svetlejša ko je barva sten, več svetlobe bodo oddajale. Če bo strop nekaj odtenkov svetlejši ali bel, pa se bo enakomerno razpršila po sobi. Še en namig: namesto sijočih barv, ki povzročajo za oči moteče bleščanje, uporabite mat odtenke, ki bodo svetlobo enakomerno usmerili v vse kotičke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije