NASVET

Previdno pri izbiri ljubljenčka

Izbrati moramo hišno žival, ki bo najbolj ustrezala našemu življenjskemu slogu in bivališču; pred nakupom preverimo njen izvor in prodajalca.
Fotografija: Žival potrebuje našo pozornost in čas. FOTOgrafije: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Žival potrebuje našo pozornost in čas. FOTOgrafije: Guliver/getty Images

S hišnimi ljubljenčki delimo svoj dom, čas in tudi čustva. So pomemben del naše družine, njihova družba dobro vpliva na naše telesno in duševno zdravje. Živali so tudi naša moralna in finančna obveza, saj smo v celoti odgovorni za kakovost njihovega življenja.
Žival potrebuje našo pozornost in čas. FOTOgrafije: Guliver/getty Images
Žival potrebuje našo pozornost in čas. FOTOgrafije: Guliver/getty Images

Potrebujejo primerno hrano, vodo, življenjski prostor, prostor za spanje, vadbo in igro. Prav tako jim moramo posvetiti svoj čas in veliko ljubezni.


Odločiti se moramo iz pravega razloga


Preden se odločimo za hišnega ljubljenčka, moramo najti takšnega, ki bo najbolj ustrezal našemu življenjskemu slogu. Med seboj se živali razlikujejo po načinu prehranjevanja, vedenju, stroških, nastanitvi, skrbi za nego. To je najbolj pomemben korak, saj je ključen za primerno počutje tako živali kot lastnika. Pri izbiri si lahko pomagamo z vprašanjem, zakaj si sploh želimo hišnega ljubljenčka, saj se ljudje zanj neredko odločijo iz napačnih razlogov.
Primerne so tudi živali iz zavetišč, ne glede na njihovo starost.
Primerne so tudi živali iz zavetišč, ne glede na njihovo starost.

Nekateri si ga zaželijo, potem ko gledajo film ali reklamo. To so nesrečne živali, ki jih navadno lastniki prve zapustijo, kar dokazujejo tudi živali iz zavetišč. Številne lastnike preseneti, da se njihov ljubljenček povsem drugače vede od sosedovega, ker ne razumejo, da imajo tudi živali različne značaje.

Neredko se pričakuje, da bo ljubljenček, ki ga imamo za crkljanje, preganjal vlomilce. Številni ljudje si predstavljajo ptice kot barvit in pojoč zidni okras, ne razumejo jih kot bitja, ki zahtevajo pozornost. Podobno velja za ribe, kuščarje in druge hladnokrvne živali.
 

Redni sprehodi


Neredko starši popuščajo moledovanju otrok in jim kupijo žival, ob tem pa pričakujejo, da bodo sami sposobni v celoti skrbeti za novo družbo. Starši so odgovorni za dobro živali svojih otrok in morajo poskrbeti, da je njihovim potrebam zadoščeno. Otroci, ki so mlajši od desetih let, ne smejo sami peljati psa na sprehod, saj se lahko ta sooči s psom drugega neodgovornega lastnika.
Katero izbrati, je odgovorna odločitev.
Katero izbrati, je odgovorna odločitev.

Neizkušeni lastniki so pogosto presenečeni, da je stanovanje polno dlak, potem ko si priskrbijo kosmato žival. Je pa res, da ne puščajo vse živali enako veliko dlake. Nekatere potrebujejo svoje stranišče, kar pomeni, da jim moramo najti ustrezen prostor v stanovanju. Druge živali potrebujejo redne sprehode, najmanj trikrat na dan, bolje še večkrat. Če delimo dom z drugimi ljudmi, potem je pomembno, da ocenimo, kako bi žival vplivala na njihovo počutje, morda se bo izkazalo, da niso vsi navdušeni.

Ne nazadnje se moramo pozanimati, ali ima kdo v naši bližini alergijo na dlake ali perje. Vedeti moramo, kako dolgo bo naš ljubljenček živel in kakšni so naši dolgoročni načrti, če bi radi imeli otroka, odpotovali v tujino in podobno.

Tudi če je naš dom prazen osem ur na dan ali več, potem zajčki, dihurji, mačke in papige niso primerna izbira. Praviloma moramo vsaj prvi teden ali dva po nakupu domače živali biti z njo veliko več časa. Uvodno prilagajanje na novi dom je zelo pomembno.


Pred nakupom se moramo izdatno pozanimati o izvoru, veliko je preprodajalcev živali iz neurejenih razmer. Ljudje se za te nakupe odločijo, ker so poceni. Nikoli ne kupujmo živali iz malih oglasov od nepoznanih ljudi. Del ptic in kuščarjev še vedno prihaja ukradenih iz narave, kar lahko pomeni tudi zdravstveno tveganje.
Izbrati moramo ljubljenčka, ki bo skladen z našim življenjskim slogom.
Izbrati moramo ljubljenčka, ki bo skladen z našim življenjskim slogom.

Za prav vsakega se najde ustrezen hišni ljubljenček, zato je priporočljivo na začetku izbiri posvetiti več časa, pri nakupu pa ne iskati nujno najcenejše izbire. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije