Potrebujejo veliko vlaknin

Za zdravje in dolgoživost vedno bolj priljubljenih pritlikavih kuncev in morskih prašičkov je ključna prilagojena prehrana.
Fotografija: Za pritlikave kunce in morske prašičke suh kruh ni primeren, saj škodi prebavi. Fotografiji: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Za pritlikave kunce in morske prašičke suh kruh ni primeren, saj škodi prebavi. Fotografiji: Guliver/Getty Images

Kunci in morski prašički so rastlinojede živali, zato mora njihova prehrana temeljiti na obilici vlaknin. Tako kuncem kot morskim prašičkom zobje izraščajo vse življenje, redno obrabo pa lahko dosežemo le z obilico svežega sena in zeli, trdi peleti in lizalni kamni ne zadostujejo. Ker je upočasnjeno delovanje črevesja ena od glavnih zdravstvenih težav morskih prašičkov in kuncev, je pravilna prehrana izjemnega pomena.

Kunci

Kunci so zaradi življenja v omejenem prostoru nagnjeni k debelosti, zato je pravilna sestava obroka še kako pomembna. Mnogi jim kot priboljšek dajejo suh kruh in skorjice, ki pa vsebujejo veliko enostavnih ogljikovih hidratov in škodujejo prebavi. Prebavnemu procesu prav tako škodi prevelika količina sladkorja, ki se skriva predvsem v kupljenih priboljških in pripravljenih mešanicah nizke kakovosti. Zaradi sladkorja ne smemo pretiravati niti s količino sadja, kot so banane, breskve in marelice.

Prašički

K debelosti so nagnjeni tudi morski prašički. Večina mešanic hrane, ki je na voljo v trgovinah, je sestavljena iz žit in sladkih suhih sadežev, kar pomeni, da so popolnoma neprimerne za prehrano malih glodavcev. Med prebavo se sladkor namreč presnavlja v hlapne maščobne kisline, ki zaustavljajo peristaltiko. Morski prašički so ena od redkih živalskih vrst, ki sama ne zmore tvoriti vitamina C, zato ga morajo nujno dobiti s hrano, sicer lahko pride do rahitisa. Hrana naj ima bodisi dodan vitamin C bodisi svojega ljubljenčka hranimo z obilo sveže zelenjave in nekaj sadja. V primeru bolezni bo veterinar vedno svetoval dodajanje vitamina C.

Sveže seno in voda

Tako kunci kot morski prašički so pašne živali, ki se prehranjujejo ves dan, zato morajo imeti kakovostno sveže seno in svežo pitno vodo ves čas na voljo. Poleg tega jim ponudimo kakovostne pelete brez žit, in sicer približno eno jušno žlico na dan. Priporočljivi so še sveža mačja trava, regratovi listi, malinovi listi, bazilika ter korenčkovo in peteršiljevo zelenje. Zelo jim teknejo tudi jagodne vitice. Priljubljen priboljšek sta sveža kumarica in paradižnik. V manjših količinah so primerni še korenček, koren peteršilja in paprika, ki so bogati z vitaminom C. Od sadja jim privoščimo jagodičevje, jabolka, košček banane in poleti lubenico. Na jedilniku pritlikavih kuncev in morskih prašičkov je sveža hrana lahko vsak dan, vendar s količino ne smemo pretiravati.

Česa ne?

Med svežim sadjem in zelenjavo je tudi nekaj takih, ki jih kunci in morski prašički nikakor ne smejo zaužiti, saj so zanje strupeni. To so čebula, česen in drobnjak, sveže grozdje in rozine, kokosov oreh in avokado. Prav tako za prehrano niso primerni oreščki, ki sicer razen makadamije niso toksični, vendar lahko zaradi visoke vsebnosti maščob vodijo v debelost in prebavne motnje.
*Urška Škufca je dr. vet. med.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije