Po vojni so jo znižali za 11 metrov

Skoraj vsako slovensko mesto ima svojo razgledno točko, ena izmed takšnih je Šmarjetna gora nad Kranjem; ob lepih dnevih se nanjo zgrinja staro in mlado.
Fotografija: Na vrh pelje tudi asfaltirana cesta. FOTO: Janez Mihovec
Odpri galerijo
Na vrh pelje tudi asfaltirana cesta. FOTO: Janez Mihovec

Šmarjetna gora je nizek hrib oziroma osamelec, ki se dviga nad Kranjem, na desnem bregu Save. Je zadnji izrastek Škofjeloškega hribovja, to takoj pod njo preide v širno Ljubljansko kotlino. Šmarjetna gora ima 643 metrov nadmorske višine, a to pravzaprav ni njena prava višina. Včasih je bila visoka 654 metrov, dandanes pa lahko že po precejšnji uravnavi na vrhu uganemo, kaj se je zgodilo. Po drugi svetovni vojni so na vrhu zgradili hotel Bellevue. Za njegovo postavitev so morali urediti raven prostor, težavo pa so razrešili tako, da so vrh preprosto odrezali in tako dobili prostorno teraso.

Na vrhu je tudi hotel. FOTO: Janez Mihovec
Na vrhu je tudi hotel. FOTO: Janez Mihovec


Šmarjetna gora ima pravzaprav dva vrhova. Drugi, manj izrazit, je visok 592 metrov in se imenuje Gradišče – dokaz, da je bil vrh naseljen že v davnih časih. Pri arheoloških izkopavanjih so našli kopico najdb, ki ga uvrščajo v 8. stoletje pred našim štetjem.
V 13. stoletju so na vrhu zgradili cerkvico svete Marjete, po kateri je vzpetina dobila današnje ime. Zaradi izpostavljene lege je imela v času turških vpadov tudi vojaški značaj, na njej je bila vedno pripravljena grmada dračja, in ko se je prikazala turška nevarnost, so jo zakurili ter z ognjem in dimom opozorili prebivalce v dolini.


Dandanes je predvsem priljubljen pohodniški cilj. Z ravnine je do vrha nekaj manj kot tristo metrov višinske razlike, zato je dosegljiva pravzaprav vsakomur. Še posebno zato, ker na vrh pripelje tudi asfaltirana cesta iz Stražišča, predmestja Kranja.
Poleg tega tja z vseh strani pripelje kopica planinskih poti. Le izberemo si, s katere strani se bomo povzpeli. V vsakem primeru jo dosežemo prej kot v eni uri hoda. Na vrhu nas pričakata starodavna cerkvica in hotel s prelestnim razgledom, ki brez dvoma opredeli njegovo ime – Bellevue. Že od predzgodovinskih časov so na južnih terasah pod vrhom gojili vinsko trto. Ta je na vrhu še danes, gre za potomko najstarejše trte na svetu, tiste z mariborskega Lenta. Vzpon na Šmarjetno goro je za dušo in telo, vrh nas navduši s prelepim razgledom in ponudbo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije