GOSPODINJSKI PRIPOMOČKI

Odstranimo spominke s polic

Prah je naš spremljevalec, ki se ga ne moremo znebiti, lahko pa ga vsaj za nekaj časa učinkovito odstranimo.
Fotografija: Nikoli konca ... FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Nikoli konca ... FOTO: Guliver/Thinkstock

Bolj ali manj vsi poznamo zgodbo, ko se po sobotnem sesanju in brisanju prahu zadovoljno usedemo na kavč, da bomo uživali v sadovih svojega dela. Nato skozi okno posveti sonce in povzroči slabo voljo, ko zagledamo delce prahu, ki letajo po zraku. Kaj je pravzaprav prah? Večina ga je sestavljena iz delčkov odmrle kože. S prašnimi delci se hranijo miniaturni insekti, imenovani pršice, in so pravzaprav del prahu. Najpogosteje se zadržujejo v spalnih prostorih, ker smo tam najbolj pri miru. Zato je priporočljivo, da imamo v spalnici čim manj preprog, saj te omogočajo pršicam, da se v njih naselijo.
 

Lovilci prahu


Prvi korak v boju proti prahu je, da pregledamo vse odprte police v stanovanju in zmanjšamo število raznih spominkov in drugega okrasja. Na njih se namreč prah neprestano nabira, čeprav jih redno čistimo. Bolj ko bodo police prazne, lažje jih bomo čistili in manj prostorov bo, kamor se prah lahko skrije. Odstranimo tudi vse kupe revij, časopisov in knjig, ki jih vsakič ob čiščenju samo prestavljamo, na njih pa se prah kar kopiči.



Poskrbimo, da umazano perilo redno peremo, saj je na njem že brez daljšega čakanja v košu za perilo veliko prahu. Ne pozabimo na redno čiščenje elektronskih naprav, kot so računalnik, telefon in televizija.
 

Pripomočki


Pometanju se čim bolj izogibajmo, saj s tem le dvigamo prah in se potem spet usede. S sesanjem ga dokaj učinkovito odstranjujemo s tal in preprog, a moramo sesalnik redno čistiti in menjati filter. V njem se kopičijo delci prahu in umazanije ter se s kroženjem zraka med delom vračajo v prostor. Polne vrečke iz sesalnika damo v neprepustne plastične vrečke in jih šele nato vržemo v smeti, s tem se izognemo, da se prašni delci izmuznejo in vrnejo v zrak. Če imamo vodni sesalnik, teh težav ni.
V zadnjem času so zelo popularne metlice za brisanje prahu, a boljša izbira so krpe iz mikrovlaken ali elektrostatične krpe, na katere se prah tako rekoč prime. Z metlico ga namreč bolj ali manj le premikamo z enega konca na drugega. Ko peremo krpe iz mikrovlaken, ne smemo uporabljati mehčalca, saj to zmanjšuje njihovo sposobnost vezanja prahu.
 

Kaj še pomaga


Poleg rednega sesanja preprog je pomembno, da te čim pogosteje odnesemo ven, jih temeljito pretresemo in pretolčemo z iztepačem. Ob nakupu novih izberimo bombažne, ki pritegnejo manj pršic in jih lahko operemo.

Prah brišemo z vlažnimi krpami, saj ga ne dvigujejo toliko kot suhe. Proti nabiranju prahu na pohištvu si lahko pomagamo tudi z mešanico, ki jo pripravimo doma: enemu litru vode dodamo žlico jabolčnega kisa in eno žlico glicerina ter dobro premešamo, mešanico nanesemo na bombažno krpo, lahko tudi na staro majico ali rjuho, in pohištvo obrišemo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije