Naredimo unikatne sveče

Primerne so za romantične večere ali kot posebno darilo; izdelava je preprosta, več manjših svečk pretopimo v večjo, vlijemo v kozarec, odišavimo ali dodamo dekoracije.
Fotografija: Pri uporabi gel voska bodo vidne dekoracije, saj ostane prozoren. FOTO: Barbara K. Petek
Odpri galerijo
Pri uporabi gel voska bodo vidne dekoracije, saj ostane prozoren. FOTO: Barbara K. Petek

Tople noči kar kličejo po preživljanju prostega časa na prostem in kaj je bolj romantično kot uživanje ob kozarcu vina na domačem balkonu ob soju sveč. Če bi radi imeli zares unikatne, naj bo po videzu ali vonju, si še prej vzemite nekaj časa za ustvarjanje.

Pri uporabi gel voska bodo vidne dekoracije, saj ostane prozoren. FOTO: Barbara K. Petek
Pri uporabi gel voska bodo vidne dekoracije, saj ostane prozoren. FOTO: Barbara K. Petek
Izdelati svečo je povsem preprosto, vse, kar potrebujete za takšno bolj enostavno, imate najbrž že doma. Potrebujete kozarec poljubne velikosti, stare sveče, stenj in eterično olje po želji. Mi smo stenj izluščili kar iz ene od večjih sveč, ga postavili v izbrani kozarec ter s ščipalko za perilo poskrbeli, da je ostal na mestu. Več belih čajnih svečk smo nalomili v odsluženo posodo in pogreli na štedilniku, da se je vosek stopil. Potem smo ga vlili v kozarec, dodali par kapljic najljubšega eteričnega olja in počakali, da se je vosek strdil. Namesto čajnih svečk lahko uporabimo večje, le da jih je treba v tem primeru naribati, tako se bo vosek hitreje stopil.

Ustvarimo lahko večbarvne sveče, in sicer tako, da stopljenemu vosku primešamo naribane voščenke. Več jih bo, močnejša bo barva. Je pa izdelava tovrstnih sveč malce bolj dolgotrajna, saj je treba počakati, da se vsaka plast najprej posuši in strdi, šele nato nanjo vlijemo drugo.


Dekorativne sveče, ki bodo popestrile mizo ali okensko polico, so pa tudi lepo in unikatno darilo, izdelamo iz gel voska. Ta bo, ko se bo strdil, ostal prozoren, in v kozarec lahko, preden vanj vlijemo gel, postavimo različne okraske, denimo školjke, barvni pesek ali bleščice, mivko, umetne cvetove in še in še.

Pripomočke za izdelavo sveč, od stenja do različnih vrst voskov, ki so lahko čebelji, sojini, parafinski, tudi barvni, je sicer mogoče dobiti v specializiranih trgovinah in trgovinah za ustvarjalce, kozarce pa uporabimo kar tiste, ki jih že imamo doma, denimo tiste za vino, od marmelade ali za vlaganje, za dekorativno svečko lahko uporabimo tudi večjo školjko, v katero vlijemo vosek; v tem primeru bo zadostoval že stenj iz čajne svečke.


Pri izbiri pripomočkov za izdelavo ne bo odveč previdnost. Uporabimo posode in strgala, ki jih sicer ne uporabljamo, saj je čiščenje ostankov voska precejšnja nadloga. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije