VRT

Balkonske rastline prezimijo v kleti

Prostor, kamor jih spravimo čez zimo, naj bo hladen in svetel; rastline občasno zalijemo, nikar jih ne gnojimo.
Fotografija: Preden jih pospravimo, porežemo odcvetele cvetove in druge suhe, bolne ali poškodovane dele. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Preden jih pospravimo, porežemo odcvetele cvetove in druge suhe, bolne ali poškodovane dele. FOTO: Guliver/Getty Images

Še pred prvim mrazom pospravimo balkonske rastline, ki jih želimo obdržati za prihodnje leto. Običajno prezimujemo pelargonije, fuksije, begonije, nageljne in dalije. Enoletnice seveda zavržemo.

Večina teh rastlin je občutljiva za mraz, saj prihajajo iz toplih krajev, zato bi zunaj pomrznile. Da bi prezimile, potrebujejo posebne razmere. Najprej jim izberemo ustrezen prostor.

Prezimujemo pelargonije, begonije, fuksije, dalije ... FOTO: Guliver/Getty Images
Prezimujemo pelargonije, begonije, fuksije, dalije ... FOTO: Guliver/Getty Images
Najbolje prezimijo v neogrevanih prostorih, morda imamo v hiši kakšno prazno sobo, lahko jim poiščemo prostor v garaži ali kleti. Primerna so hladna stopnišča in hodniki, pri tem pa je pomembno, da ima prostor okna, saj rastline potrebujejo dnevno svetlobo. Pomembna je tudi temperatura, ki ne sme biti prenizka, a tudi ne previsoka. Večina rastlin se bo v obdobju mirovanja dobro počutila pri temperaturi okoli 10 stopinj.

Rastline v prezimovališče prenesemo kar v koritih ali loncih, še prej jih temeljito pregledamo in uredimo, odstranimo posušene in uvele dele, natančno preverimo njihovo zdravje. Če so bolne, okužene ali so jih napadli škodljivci, jih je najbolje zavreči, če so poškodovane v manjšem obsegu, te dele odstranimo. Med boleznimi so najpogostejše plesni, med škodljivci uši.

Čez zimo potrebujejo ustrezno skrb, pogosto jih pregledujemo in sproti odstranjujemo morebitne suhe dele, občasno jih zalijemo. To storimo šele, ko je substrat povsem suh. Običajno je treba zalivati enkrat na mesec ali še bolj poredko. Bolj je v prostoru mrzlo, manj je potrebe po tem. Treba je še povedati, da rastlin ne gnojimo, saj bi to povzročilo njihovo rast, mi pa hočemo, da zimo preživijo v mirovanju.


Poleg svetlobe in vlage potrebujejo dovolj prostora, zato jih ne tlačimo preveč skupaj, saj bi tako imele slabše razmere za preživetje in bi lahko propadle. Bolje je kakšno rastlino pustiti zunaj, prepuščeno na milost in nemilost vremenu, tistim, za katere imamo prostor, pa zagotoviti res optimalne razmere – le tako bodo zdrave in čvrste dočakale pomlad. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije