BODYBUILDER

Super dedek se pripravlja na svetovno prvenstvo

Junija bo 79-letni Tone Žibert dopolnil osem križev in nastopil med svetovno konkurenco v bodybuildingu, ki asa pri teh letih doslej še ni premogla.
Fotografija: Telo, ki mu ga zavidajo mnogi! FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Telo, ki mu ga zavidajo mnogi! FOTO: Osebni arhiv

Zdrav duh v zdravem telesu. Če za koga to velja, potem za junaka te zgodbe. V Sevnici smo se srečali s Tonetom Žibertom, ko je ravno jedel kosilo. »Ne smem delati napak in dajati v nič delo, ki ga opravim na treningu,« odločno pove Tone in pohvali kuharja, ki mu je pripravil belo meso.
Doma je iz vasi Studenec, 11 kilometrov od Sevnice. Pred kosilom je treniral v domačem fitnesu. Pa Tone ni navaden rekreativec. Aprila bo star 80 let, junija pa bo nastopil na svetovnem prvenstvu v bodybuildingu! IBFF svetovno prvenstvo v bodybuildingu in fitnesu bo v Športni dvorani Brežice potekalo 16. junija 2018, Tone pa bo nastopal v kategoriji masters, ki je znotraj razdeljena na podskupine 40+, 50+, 60+, 70+, in letos prvič v zgodovini zveze IBFF tudi 80+.

Natančen program

Tonetov trener je aktualni svetovni prvak v svoji kategoriji Mitja Petan, ki je tudi glavni organizator svetovnega prvenstva, na katerem pričakujejo od 200 do 300 tekmovalcev z vsega sveta. »Tone trenira po mojih navodilih. Pripravil sem mu program treningov in prehrane. Občasno trenirava skupaj, da pregledava, kako napreduje. Vmes trenira sam, enkrat na dan po dve uri. Nastopil bo v kategoriji masters s tekmovalci od 40 let naprej. Do zdaj na tekmovanjih IBFF še ni bilo tekmovalca nad 80 let. Njegov največji konkurent bo 75-letni tekmovalec iz Južne Afrike Dion Friedland,« pove Mitja.
Na treningu. FOTO: Osebni arhiv
Na treningu. FOTO: Osebni arhiv


V gimnastiki je samouk, treniral in tekmoval pa je tudi z Mirom Cerarjem. »Veselim se prvenstva, da se bom predstavil domači publiki,« pravi Tone, za katerim je pestra življenjska pot. Ni prav veliko manjkalo, pa bi se umaknil iz športa. Decembra predlani mu je umrla žena Marija, rad jo je imel, da nikogar bolj na tem svetu. Njena smrt ga je zelo potrla. »Bil sem v šoku, nisem vedel, kako naprej. Potreboval sem čas, da sem to predelal. Se pa z ženo še vedno pogovarjam,« nam iskreno pove Tone, ki ima ženino sliko še vedno v denarnici.

Težave s ščitnico

Rodil se je leta 1938. Med drugo svetovno vojno je moral z družino v izgnanstvo, bili so v nemškem Kasslu. Vrnili so se domov, po osnovni šoli se je šel učit za kovača, potem za ključavničarja. Leta 1968 mu je tedanji trener in tudi mednarodni sodnik Mirko Bizjak pomagal, da je šel iz trboveljskega Rudisa v Nemčijo. »V Eintrachtu te čakajo. Dobil boš službo v Siemensu, pa še telovadil boš za klub,« Tone ponovi Mirkove besede, ki so se udejanjile. Le da je sprva nastopal v drugi nemški ligi, saj so v ekipi Eintrachta že imeli enega tujca, Hrvata Borisa Menčeka. Trideset let je trdo delal in si zaslužil pokojnino. Žena Marija je zadnjih nekaj let službovala pri Natu, severnoatlantskem zavezništvu, kjer je skrbela na nakup hrane.

Tone je v Nemčiji sprva še telovadil, potem pa je zaradi težav z dihanjem treninge opustil. »To me je mučilo že v Sloveniji,« se spomni tegob, ki jih ni znal nihče odpraviti. Dokler se na treningu ni pojavil neki študent medicine in takoj ocenil, da Tonetu zmanjkuje sape pri vajah, ker ima težave s ščitnico. Po podrobnem pregledu mu je potem zdravnik pojasnil, da prihaja z območja, kjer je premalo joda v pitni vodi. Eni so imeli težave s pojavom tako imenovanega krofa, drugim (tudi Tonetu) pa se je ta obrnil navznoter in jih občasno dušil. Z operacijo so to rešili, Tone pa se je potem zapisal fitnesu.
Telo, ki mu ga zavidajo mnogi! FOTO: Osebni arhiv
Telo, ki mu ga zavidajo mnogi! FOTO: Osebni arhiv

Geni, hrana in vadba

Ko se je vrnil v Slovenijo leta 2000, je vadbo nadaljeval. Sprva na Senovem, potem v Sevnici. Vmes je često hodil na oddih v Šmarješke toplice, tam pa njegovo telo ni ostalo neopaženo. »Spraševali so me, koliko sem star, kaj počnem. To mi je dalo misliti,« pove, kako je dobil idejo, da bi se začel udeleževati tekmovanj. »Imam srečo, da imam dobro pokojnino. Sicer si ne bi mogel privoščiti posebne prehrane v gostišču Felicijan ali fizioterapije pri Mateju Čebokliju,« nadaljuje Tone, za katerim je že več mednarodnih uspehov: v prvi vrsti 2. mesto v kategoriji masters 50+ iz leta 2012 na svetovnem prvenstvu v Portorožu. Na evropski ravni se lahko pohvali s sedmim mestom iz francoske Nice (v kategoriji masters 50+).

Pred leti smo ga lahko videli v resničnostnem šovu Slovenija ima talent, kjer je pokazal, kako skrbi za svoje telo in česa vsega je pri teh letih še sposoben. »Z veseljem hodim v fitnes. Ni mi nerodno, čeprav so vsi mlajši od mene. Pravijo, da sem vaba in da drugi prihajajo zaradi mene. Ponosen sem na to. In prav je, da mi sledijo. Saj smo sedeča statična družba. Premalo se gibljemo,« nam pove na koncu pogovora in poudari, da po nedovoljenih preparatih ni nikoli posegal. »Zasluge za moje mišice in telo gredo genetiki, urejeni prehrani in telovadbi.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije