OGORČENI

Sumoborci s škandali umazali nacionalni šport

Posebna komisija bo proučila vedenje 900 borcev. Pijejo in se pretepajo.
Fotografija: Harumafuji se je moral zaradi napada upokojiti. Vir: Wikipedia
Odpri galerijo
Harumafuji se je moral zaradi napada upokojiti. Vir: Wikipedia

Aktualna situacija na japonski sumosceni ni rožnata. Zaradi mnogih afer so se japonske oblasti odločile narediti red in svoj najstarejši šport spet narediti časten. Kako? V skladu s svojo pedantno naturo, a po prvih obtožbah, da ne reagirajo na vse, kar se dogaja, bodo osnovali preiskovalno komisijo, ki se bo vtaknila prav v vse: okoli 900 aktualnih in bivših sumoborcev in trenerjev. Pozvali jih bodo na razgovore, povedati bodo morali, ali vedo za še kakšen škandal, ki se je preiskovalcem izmuznil oziroma ga niso prijavili.

Odločitev o preiskavi so sprejeli po več incidentih v zadnjih mesecih. V prvem je imel glavno vlogo Harumafuji, 33-letni sumoborec, nosilec naziva jokozuna, ki se je bil prisiljen upokojiti in se opravičiti, ker je napadel nižjerangiranega sumoborca med regionalnim turnirjem konec lanskega leta. V drugi škandal je bil vpleten 25-letni Osunaarsaši, ki se je prevrnil z avtomobilom, vozil je brez vozniškega dovoljenja, v tretjega pa znani in spoštovani 58-letni sodnik Šikimori Inosuke, ki se otepa obtožb spolnega nadlegovanja in je dal januarja odpoved. Četrti škandal je iz ropotarnice preteklosti: januarja je bivši pripravnik menda sprožil postopek proti upokojenemu borcu ter zahteval odškodnino za doslej neprijavljeni napad. V polovici omenjenih škandalov so bili akterji pod vplivom alkohola.



Preiskovalno komisijo bo vodil glavni tožilec Keiči Tadaki, misija je jasna: »Naš cilj je ohranjanje suma. Pomembno se je soočiti z realnostjo.« Da se nekaj mora spremeniti, je dal vedeti sam športni minister Jošimasa Hajaši, ki je pozval k izkoreninjenju nasilja v tem športu. »Sumo mora resneje vzeti svojo odgovornost ter izkoreniniti nasilje in nikoli več ne izdati svojih oboževalcev, predvsem mladih,« je dejal minister. Pomembno sporočilo, četudi le z gesto, je dal tudi sam cesarski par. Cesar Akihito in cesarica Mičiko se prvikrat v štirih letih nista udeležila enega od glavnih turnirjev v Tokiu in tako dala dobro vedeti, kaj si mislita.


Opravičilo

No, Harumafuji je bil še nedavno eden največjih japonskih ponosov, zdaj pa velja za največjo sramoto sodobnega suma. Iz športa se je umaknil novembra, nekaj tednov potem, ko so se v javnosti pojavile obtožbe, da se je fizično lotil mlajšega borca Takanoiva ter ga poškodoval: povzročil mu je frakturo lobanje in pretres možganov. »Kot jokozuna se počutim odgovornega, ker sem ranil Takanoivo, od danes sem upokojen. Iz srca se opravičujem ljudem, oboževalcem suma, japonski organizaciji, pripadnikom mojega klana, svojemu trenerju in njegovi ženi, ker sem povzročil tolikšno nesrečo,« je povedal.
Mnogi so se hitro spomnili škandala iz leta 2000, v katerega je bil vpleten sumoborec, rojen v Mongoliji, Asashorju, šampion, ki se je bil prisiljen upokojiti, ker naj bi pred nočnim klubom v Tokiu napadel človeka. Harumafuji je Takanoivo pretepel konec oktobra lani v neki restavraciji. Najprej se je govorilo, da je bil oborožen s pivsko steklenico, pozneje pa je zgodba dobila preobrat. Harumafuji, njegovo pravo ime je Davaanjam Bjambadordž, težak 137 kilogramov, je svojega sovražnika, Mongolca po rodu, pripadnika drugega kluba (44 jih je na Japonskem), menda napadel z daljinskim upravljalnikom za napravo karaoke: pobesnel je, ker naj bi Takanoivo še zrl v svoj mobilnik, čeprav so ga že okrcali zaradi neprimernega vedenja. »Slišal sem, da nima manir, da ni civiliziran. Pomislil sem, da ga moram, kot starejši borec, naučiti, kako in kaj. A sem šel predaleč,« je povedal Harumafuji, a zanikal, da je tik pred napadom popil več alkohola. »Nikoli mi niso očitali, da imam težave z alkoholom. To se ni zgodilo zato, ker sem pil.« Takanoiva se je menda hotel javiti na klic, ko mu je napadalec, ki bi moral biti vselej zgled primernega vedenja, delil lekcije – s 30 udarci. Zaradi poškodb Takanoiva ni sodeloval na 15-dnevnem turnirju na jugozahodu Japonske, napadalec se je umaknil že tretjega dne. Zaslišala ga je tudi policija.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije