ALI DAEI

Na smrt obsodili najboljšega nogometaša v iranski zgodovini?

Sodeloval je v protidržavnih protestih.
Fotografija: Legendarni iranski nogometaš je sodeloval v v protidržavnih protestih. FOTO: Ahmed Jadallah Reuters
Odpri galerijo
Legendarni iranski nogometaš je sodeloval v v protidržavnih protestih. FOTO: Ahmed Jadallah Reuters

Konec prejšnjega meseca so posebne enote iranske policije na domu aretirale Alija Daeia, iranskega nogometaša in donedavnega najboljšega strelca v zgodovini reprezentančnega nogometa.

image_alt
Med dekleti v Iranu vse več žrtev nasilja, nazadnje umrla 16-letna Asra Panahi

Zdaj so se iz Azerbajdžana, od koder je doma, pojavile še hujše novice. Pravijo, da je bil Daei obsojen na smrt skupaj s 15.000 drugimi ljudmi. Iz Irana, ki je glede svojega pravosodnega sistema precej zaprt, tega niso potrdili, a novico, ki se sklicuje na Report, prenaša vse več svetovnih medijev. 

Daei je bil aretiran po sodelovanju v protidržavnih protestih po smrti 22-letnice iz kurdske družine. Sredi septembra so jo pridržali, ker ni nosila hidžaba in je nekaj časa preživela v priporu, nato pa je po izpustitvi umrla v teheranski bolnišnici, očitno zaradi mučenja in pretepanja. Po podatkih Iran Human Rights in Amnesty International so iranske posebne enote od začetka novembra ubile več kot 300 ljudi, veliko jih je bilo aretiranih.

Ali Daei je bil do nedavnega najboljši reprezentančni strelec na svetu, saj je za Iran v 149 nastopih dosegel 109 golov, imel pa je tudi odlično klubsko kariero. Poleg iranskih klubov je več let igral v nemški prvi ligi , za Arminio, Bayern in Hertho. Bayern je ob tem poslal nujen poziv iranskemu veleposlaništvu v Nemčiji in nemškemu veleposlaništvu v Iranu, da bi izvedeli informacije o stanju svojih nekdanjih nogometašev Alija Karimija in Alija Daeia.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije