BOŠTJAN AVBELJ

Slovenski prvak v italijanskem reliju: nase je opozoril z izjemnim občutkom za nastavitve dirkalnika

Boštjan Avbelj je osvojil prvenstvo IRC.
Fotografija: Nase je opozoril z izjemnim občutkom za nastavitve dirkalnika in natančno linijo na dirkališčih.​ FOTOgrafije: Uroš Modlic
Odpri galerijo
Nase je opozoril z izjemnim občutkom za nastavitve dirkalnika in natančno linijo na dirkališčih.​ FOTOgrafije: Uroš Modlic

Slovenski voznik relija Boštjan Avbelj je z odliko sklenil letošnjo sezono in postal prvak mednarodnega italijanskega prvenstva v reliju IRC. S tem je postavil nov mejnik v slovenskem avto-moto športu. Zagotovo je prvi dirkač, ki je v tej sezoni uspešno vodil kar dve športni zgodbi. Kot vodja ekipe BA Motorsport, kjer je z znanjem in izkušnjami pomagal mladim in dirk željnim voznikom, in seveda z naslovom prvaka v mednarodnem reli prvenstvu v Italiji.

Pot do uspeha

Na reliju Bassano, kjer je slavil že pred enim letom, je zadnji konec tedna v oktobru znova dokazal, da je dozorel v vrhunskega dirkača. Za drugo zmago v izjemni sezoni s sovoznikom Damijanom Andrejko je v mestecu Bassano del Grappa na severu Italije prejel pokal iz rok dvakratnega svetovnega prvaka Mikija Biasiona. A pot do uspeha ni bila lahka.

Mladi Vrhničan se je najprej kalil v motokrosu in stopal po stopinjah očeta, nekdaj najboljšega jugoslovanskega motokrosista, šele pred nekaj leti pa je sedel za volan v pokalnem prvenstvo Twingo Cup, kjer je opozoril nase z izjemnim občutkom za nastavitve dirkalnika in natančno linijo na dirkališčih. Vseskozi pa ga je vleklo v reli, a zanj še ni bil pravi čas. Najprej je moral presenetiti v mednarodnem pokalu Renault clio (2018), ki se vozi na dirkališčih po vsej Evropi.

Avbelj je prvič nastopil v reliju leta 2019 v Velenju, kjer je ob sebi prvič imel sovoznika Damijana Andrejko. Toda najhitrejši čas že na prvi hitrostni preizkušnji in suverena zmaga sta ob izjemno atraktivni vožnji, s katero je takoj ogrel srca navijačev ob cesti, potrdila izjemen Avbljev potencial.

Čarobni večer v Bassanu

V soboto, 29. oktobra, zvečer je v mestecu Bassano del Grappa sklenil prvi krog relativno kratke, a zelo uspešne kariere. Letos sta bila Avbljeva glavna tekmeca zelo izkušena Luca Rossetti in Andrea Nucita (oba s škodo fabio rally2), na posameznih dirkah pa sta se jima pridružila še zvezdnika s svetovnega prvenstva Mads Ostberg in Nikolaj Grjazin. Toda Avbelj je z drugo zmago v konkurenci IRC spet ugnal tako Rossettija kot Nucito in na najboljši možni način ubranil vodilno mesto v skupnem seštevku prvenstva. Priznal je, da je bilo tokrat dirkati psihično izjemno naporno, saj je moral voziti hitro, a si nikakor ni smel privoščiti napake. Za mladim Grjazinom, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega junior prvaka, je po 90 kilometrih specialnih hitrostnih preizkušenj zaostal za le 26 sekund.

Boštjan Avbelj (desno) s sovoznikom Damijanom Andrejko
Boštjan Avbelj (desno) s sovoznikom Damijanom Andrejko

»Sanjski dan zame. Že pred startom sem želel napasti na vso moč in se nisem zanašal na prednost v skupnem seštevku. Vseeno pa je bilo treba voziti tudi z glavo in s pravim ritmom. Naslov prvaka mi pomeni veliko, saj sem ga dosegel proti dvema veliko bolj izkušenima tekmecema,« je v cilju povedal Avbelj, ki sicer ni ponovil lanske zmage v Bassanu. Objektivno hitrejši je bil Grjazin, ki pa ni vozil za točke IRC in je zato tudi lahko vozil veliko bolj sproščeno od Avblja, Nucite in Rossettija.

Smola v lanski sezoni

Avbelj je že lani kot prvi tujec dobil italijansko reli klasiko v Piancavallu in šele kot drugi tujec (po Poljaku Robertu Kubici) tudi reli v Bassanu. Toda nekaj zamujenih priložnosti zaradi prebitih pnevmatik, napake moštva pri količini goriva in tragične nesreče, ki je v trenutku Avbljevega vodstva predčasno končala reli, so preprečile končni uspeh. Letos je bil zato v drugem letu sodelovanja z Munarettom pritisk mnogo večji, a mu je bil mladi dirkač iz Sinje Gorice pri Vrhniki suvereno kos. Vse štiri relije v prvenstvu IRC je odpeljal z odliko in v resnici mu je žal le izgubljene zmage na prvem reliju sezone, ko ga je Nucita ugnal za komaj 2,8 sekunde.

Italijanski privrženci relija so slovensko posadko zelo toplo sprejeli. Avbelj je v prvenstvo prinesel svežino in izjemno atraktiven slog vožnje. Njegovi uspehi so najboljši dokaz, da je mogoče tudi v Sloveniji najti voznike za najvišjo mednarodno raven relija. Zanimivo bo videti, kakšen bo Avbljev tekmovalni program v prihodnji sezoni, vsekakor ga vleče v mednarodno okolje, kjer lahko še napreduje. 

V prvenstvo je prinesel svežino.
V prvenstvo je prinesel svežino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije