SMUČARSKI SKOKI

Jaka Hvala ni vedel, ali še zna skakati

Jaka Hvala po enoletnem okrevanju znova na skakalnici. Sredi marca prvič v živo občudoval Lionela Messija in klapo.
Fotografija: Jaka Hvala ne prehiteva dogodkov. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Jaka Hvala ne prehiteva dogodkov. FOTO: Osebni Arhiv

LJUBLJANA – Slovenski smučarski skakalci so doslej nanizali 66 posamičnih zmag v svetovnem pokalu, točno 33. po vrsti pa je 13. februarja 2013 v Klingenthalu dosegel Jaka Hvala, ki se je po enoletnem okrevanju, h kateremu ga je prisilila poškodba levega kolena, pred slabimi tremi tedni spet spustil po zaletišču skakalnice.

»Bilo je kup adrenalina, ker pač nisem vedel, ali po tako dolgem času še znam skočiti ali ne. A zaskrbljenost je bila odveč. Ko sem prišel do konca odskočne mize, sem avtomatično odrinil, v zraku pa nisem imel težav. To je očitno kot vožnja s kolesom, ki je prav tako zlepa ne pozabiš,« je Hvala opisal prvi skok po skoraj letu, na 60-metrski napravi v Beljaku je meril slabih 50 metrov.

Kot da bi prelomil trsko

Na sosednji 90-metrski skakalnici pa se je 19. maja lani začela njegova kalvarija, ko mu je po zelo dolgem poskusu potegnilo smučko in zasukalo koleno, zaradi česar se padcu ni mogel izogniti. »Takoj sem vedel, da je šlo nekaj narobe, saj sem slišal, kako je v nogi zaškrtalo. Kot da bi prelomil trsko,« se je 24-letnik iz Ponikev na Tolminskem spomnil neprijetnega trenutka, ki ga je za leto oddaljil od skakalnic. Kot je pokazala magnetna resonanca, je imel strgano križno vez, poleg tega pa še poškodovan meniskus.

Po pogovorih z reprezentančnima kolegoma Robertom Kranjcem in Juretom Šinkovcem, ki sta imela podobno poškodbo, se je odločil za operacijo, mesec po padcu (19. junija) jo je opravil dr. Klemen Stražar. »Okrevanje je potekalo bolj ali manj po načrtih, iz hudega pa sem prišel enkrat novembra. Potem ko sem vso zimo preživel v fitnesu, ki sem ga bil spomladi že pošteno sit, sem komaj čakal, da bom spet začel skakati. Zares sem bil – tako kot Ernest Prišlič, s katerim zdaj veliko vadiva skupaj – že lačen skokov. Prejšnji teden sva trenirala na 80-metrski napravi v Planici, kjer že malo letiš in je užitek večji,« je poudaril Hvala, ki sicer ob trših pristankih še vedno začuti pekočo bolečino v kolenu.

Jeseni bi bil rad zraven

»Verjetno gre za kakšno vnetje, za vsak primer pa se bom odpravil na pregled k zdravnikom, da bomo dorekli, kako naprej,« je pojasnil mladinski svetovni prvak iz Liberca 2013, ki ne bo prehiteval dogodkov. »Odločal se bom sproti glede na to, kako se bo odzivalo koleno. Verjetno bom na treningih raje opravil kakšen skok manj in z nižjega zaletnega mesta ter ga dvigoval postopoma.

Rezultatskih ciljev si za poletje nisem zastavil; želim si predvsem, da bi se koleno navadilo na dolge skoke in da bi popolnoma odpravil težave s simetrijo. Upam, da bom jeseni že zraven in da bi nato stopnjeval pripravljenost za zimo,« si je zaželel Hvala, ki si je sredi marca s prijateljico Katjo prvič v živo ogledal tekmo nogometne lige prvakov na stadionu Camp Nou in videl zmago Barcelone nad Chelseajem (3:0). »Že zaradi norega vzdušja je bilo to posebno doživetje. Ko so nogometaši prikorakali na igrišče, so mi šle kocine pokonci. Razplet dvoboja je bil tudi po mojem okusu, ne pa tudi za Katjo, ki navija za Chelsea. Pred tekmo sva se še bockala, po njej je bila bolj tišina,« je v smehu še dejal zmagovalec Klingenthala 2013.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije