FUTSAL

V polnih Stožicah prvi naslov za Portugalsko

Ricardinho in drugi velemojstri futsala so ponovili uspeh svoje nogometne reprezentance iz leta 2016.
Fotografija: Zgodovinska zmaga portugalske futsal družine. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zgodovinska zmaga portugalske futsal družine. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V soboto so v Stožicah okronali novega kralja v futsalu na stari celini. To je Portugalska, ki je na zadnji, 20. tekmi 11. evropskega prvenstva prišla do svojega prvega naslova. V podaljšku so Ricardinho in ekipa premagali Špance (3:2), ki tako ostajajo pri sedmih naslovih, Portugalci pa so se v drugem poizkusu (izgubili so v finalu leta 2010) pridružili omenjenim Špancem, Italijanom in Rusom, ki so si z njimi razdelili enajst lovorik.

Dramatični finale

V finalu sta se merili najboljši ekipi prvenstva. Portugalci so bili na visokih obratih od prve tekme v predtekmovanju. Španci so dokazali, da so turnirska ekipa. V najboljši luči so se pokazali v polfinalu proti Kazahstanu, v finalu pa jim je zatajila realizacija. Verjetno bi se končalo drugače, če bi španski vratar Paco Sedano branil bolje. Ricardinho ga je matiral že v prvi minuti. Dobro minuto pred koncem polčasa je Špancem le uspelo izenačiti, ko je na 1:1 poravnal Marc Tolra. V nadaljevanju sta okvir vrat stresla Andre Coelho in dolžnik tega prvenstva Španec Miguelin, ki pa se je oddolžil v 32. minuti – podal je Linu za vodstvo Španije z 2:1. Prav Miguelin je imel v nogah potrditev vodstva, a je z desetih metrov zadel prečko. Kazen je prišla 102 sekundi pred koncem rednega dela – Bruno Coelho je izenačil na 2:2. Miguelin je imel žogo za zmago tudi v podaljšku, a je bil portugalski vratar pripravljen. Vmes so Portugalci ostali brez Ricardinha, ki se je poškodoval. Španci so pretili, potem pa 55 sekund pred koncem naredili dvoumen prekršek. Bil je šesti – kazenski. Bruno Coelho je s svojim šestim zadetkom zapečatil usodo Špancev. »To je velik dan za portugalski futsal. To so posebni trenutki in občutki,« 30-letni Bruno ni skrival čustev, ko so mu okoli vratu obesili zlato.

Portugalska družina

»To je eden najsrečnejših dni, ne samo zame, ampak za našo celotno družino, ki je bila skupaj skoraj en mesec. Imamo krasno družino, ki ve, kaj hoče. Pozitivno je tudi za zvezo. V zadnjih letih smo trdo delali z mladimi, z dekleti. Hočemo razvijati futsal, saj le tako lahko prideš do vrha in tam ostaneš. In mi si želimo biti vedno v vrhu. Zelo sem vesel in vem, da je celotna futsalska družina ponosna na nas. Nismo nehali verjeti,« je bil navdušen Jorge Braz, portugalski selektor, ki izjemno ceni in spoštuje slovenski futsal in je tudi dobri prijatelj slovenskega selektorja Andreja Dobovičnika. Španci so po tekmi dopovedovali sodnikom, da so bili oškodovani, da so spregledali vsaj dva akumulirana portugalska prekrška. Ni pomagalo. »Portugalska je bila malce učinkovitejša od nas. Čestitam tudi mojim igralcem, pokazali so izvrstno igro, opravili veliko delo v zadnjem obdobju, ponosen sem nanje, zaslužijo si spoštovanje. Mogoče sem med tekmo naredil nekaj napak, Jorge Braz pa je nekaj naredil prav. Tako da še enkrat čestitke,« je dejal španski selektor Jose Venancio Lopez

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije