BIATLON

Slovenci vse zakvačkali na pokljuškem strelišču

Jakov Fak je v zasledovalni tekmi biatloncev napredoval na 22. mesto .Drugi so ga lomili pri streljanju, kar je razjezilo trenerja Uroša Velepca.
Fotografija: Kaisa Mäkäräinen je zadnja dva pokljuška dneva deklasirala tekmice. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Kaisa Mäkäräinen je zadnja dva pokljuška dneva deklasirala tekmice. FOTO: Matej Družnik

BLED – Zadnji dan bojev biatloncev in biatlonk za točke svetovnega pokala na uvodni postaji sezone na Pokljuki je Norvežan Johannes Thinges Bø zmagal na zasledovalni tekmi na 12,5 km. Po fotofinišu je za desetinko sekunde premagal Francoza Quentina Fillona Mailleta, tretji je bil Rus Aleksander Loginov (+1,9), ta je tik pod vrhom zadnjega vzpona celo padel. Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 22. mestu. Miha Dovžan je bil 49. Fak je zgrešil en strel, zaostal je za 1:57 minute. Četrti s prve pokljuške tekme na 20 kilometrov je startal kot 39. Dovžan je bil na dobri poti, a je boljšo uvrstitev zapravil na zadnjem strelskem postanku, ko je zgrešil trikrat, skupaj štirikrat. Na koncu je na 49. mestu zaostal za 4:18 minute. »Na tretjem streljanju mi je uspel super nastop, žal mi na četrtem ni. Odločil sem se, da bom malce tvegal, treba je bilo hitro streljati, ker se je le tako dalo napredovati, a mi žal na koncu ni uspelo. Menim, da se na zadnjem nastopu nisem dovolj osredotočil na streljanje in to me je odneslo,« je o svojem nastopu povedal Dovžan. Glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec je bil s Slovencema polovično zadovoljen. »Jakov je bil strelsko in tekaško takšen, kot mora biti. Žal izhodišče ni bilo boljše. Če bi startal kot 20., verjamem, da bi se boril za prvo peterico,« je pokomentiral Fakov nastop. O Dovžanovem pa povedal: »Ni smola, če zgrešiš tri strele. To je površnost, zanikrnost, ni se zbral. Zbezljal je in se potopil. Malce mu manjka odgovornosti, da bi se zavedal pomembnosti enega streljanja, ki lahko naredi dirko dobro ali pa jo zakvačka. Z glavo ni bil pri stvari.«


Spotika se ob ovire

Miha Dovžan pri streljanju z glavo ni bil pri stvari. FOTO: Matej Družnik
Miha Dovžan pri streljanju z glavo ni bil pri stvari. FOTO: Matej Družnik
V sobotnem sprintu biatlonk na 7,5 km je zmago slavila Finka Kaisa Mäkäräinen (20:08,1/0), drugo mesto je osvojila Italijanka Dorothea Wierer (+14,8/0), tretje pa Francozinja Justine Braisaz (+42,1/0). Mäkäräinenova je tekmice premagala predvsem z izvrstnim časom teka, najbližjo zasledovalko je prehitela za kar 30 sekund. Od treh slovenskih biatlonk je bila najboljša Urška Poje (+2:33,2/1) na 69. mestu. Lea Einfalt (+4:15,0/5) je zasedla 93., Polona Klemenčič (+4:35,4/5) pa 97. mesto. »Urško bi pohvalil, to je bil dober nastop. V zadnjem krogu je padla, ob tem izgubila 15, 20 sekund. Škoda za to. V primerjavi s posamično tekmo je storila velik korak naprej. Z enim zgrešenim strelom bi lahko ujela zasledovalno tekmo, včasih s strelsko ničlo ni mogla. Še bodo priložnosti, ni pa še v formi,« je nastop najboljše Slovenke ocenil Velepec. Precej slabše je šlo Einfaltovi in Klemenčičevi. »To je pač streljanje, s petimi zgrešenimi se nimamo kaj pogovarjati. To je svetovni pokal, preprosto je treba ustreliti ničlo, morda se z enim zgrešenim strelom še zližeš, s petimi pa si zadaj,« je dejal Uroš Velepec.

Pojetova je bila na strelišču zelo hitra, zabeležila je peti strelski čas, točke in zasledovalno tekmo je pustila na progi. »Trenutno nimam tekaške forme, pa še padla sem na zadnjem spustu. Niti enega pokljuškega dne nisem mogla normalno izpeljati. Ves čas se spotikam ob neke ovire. Enkrat si jih postavim sama, drugič so že tam. Razočarana sem,« je menila Urška Poje. Na ženski zasledovalni tekmi na 10 kilometrov sta zmagovalka Mäkäräinenova in drugouvrščena Wiererjeva ohranili mesti s sprinterske preizkušnje. Na tretje mesto pa se je z osmega startnega položaja povzpela Slovakinja Paulina Fialkova. Finka in Italijanka sta zadeli vseh 20 strelov, v teku pa je bila Kaisa za Dorotheo premočna in je slavila z več kot 40 sekundami prednosti (+41,3). Fialkova je bila na strelišču prav tako brezhibna (+59,2/0). Slovenk ni bilo na startu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije