KOŠARKA

Po fiasku v pokalu zmaji na dva popravna izpita

Košarkarji Petrol Olimpije so drugič po letu 2016 v Tivoliju ostali brez finala v tekmovanju za pokal Spar.
Fotografija: Trener Petrol Olimpije Zoran Martič je priznal, da so njegovi varovanci v prvem polčasu igrali katastrofalno. Foto: Zoran Šipić
Odpri galerijo
Trener Petrol Olimpije Zoran Martič je priznal, da so njegovi varovanci v prvem polčasu igrali katastrofalno. Foto: Zoran Šipić

LJUBLJANA – Sinoči se je s finalno tekmo med Sixt Primorsko in Šenčurjem Gorenjsko gradbeno družbo končala sezona košarkarskega pokala Spar. Dobili smo še šesto ekipo, ki se je dokopala do naslova. Na vrhu po številu pokalnih lovorik (20) ostaja Petrol Olimpija, ki se je zadnjič veselila pred letom dni, tokrat pa obstala pred finalom, zmaji so se spotaknili v polfinalu, kjer je bila Sixt Primorska boljša s 74:70. Kot da Olimpiji ni bilo dovolj veliko opozorilo poraz Krke, ki je v polfinalu priznala premoč Šenčurju (89:82). »Prvi polčas smo odigrali katastrofalno. Zelo razočaran sem, ne toliko zaradi poraza, kolikor zaradi igre v prvih dvajsetih minutah. Nismo pokazali prave igre in želje, da bi na takšni tekmi lahko zmagali. Potrebovali smo 25 minut, da smo začeli igrati na takšni ravni, kot znamo. Če celotno tekmo zaostajaš, pa se na koncu pozna vsaka napaka,« je razmišljal trener Olimpije Zoran Martič, ki je bil besen ob nonšalanci svojih dobro plačanih košarkarjev, ki jim tudi oster ritem tekem v tej sezoni (od 1. decembra do 16. februarja 34 tekem) in poškodbe (kapetan Domen Lorbek in njegov brat Erazem) ne smejo biti alibi za izpad.


Razjezili Merviča

To je poraz, ki zmaje boli, pa ne le zaradi rezultata, ki je goli neuspeh. Košarkarji so razjezili svojega velikega podpornika in enega od ključnih ljudi, ki so v ne tako oddaljeni preteklosti zastavili ugled podjetja z enim iskrenim ciljem: da se članska košarka v Olimpiji še igra. Ko je bilo klubu najtežje, šef Spar Slovenije Igor Mervič ni kolebal, ampak je pomagal. Mervič ni le predstavnik kapitala, ampak košarko doživlja precej čustveno, recimo navijaško. Zato si je upal reči, da bo vse razen zmage Olimpije sramota. Tu bi lahko uporabil kak drug izraz (a mu tega ne gre jemati za slabo), ne nazadnje se košarka igra še kje drugje kot le v Ljubljani. Mervič meni, da ima Olimpija še vedno takšen kader in proračun, ki bi moral zadostovati za naslov. Pa ni. Zakaj, bo povedala stroka. Olimpija je bila v polfinalu mrtva, neprepoznavna, laično povedano premalo motivirana. Povsem nedostojno svojemu imenu in bogati zgodovini. Ob priložnosti bi moral to nekdo igralcem tudi razložiti. S porazom v polfinalu je v vodo padla misija treh svetih ciljev. Klub je želel osvojiti dvojno domačo krono in biti med prvimi šestimi v regionalni ligi ABA.
 

Računi ob koncu

Omenjeni poraz je udarec tudi za direktorja Romana Lisca in njegovo vizijo (igralsko in trenersko) Petrol Olimpije. Na svoj račun bodo prišli njegovi ostri kritiki, ki so le dočakali svojih pet minut. To bo verjetno vse, predsednik kluba Tomaž Berločnik v svojega operativca verjame in mu zaupa, Lisac pa bo račune polagal na koncu sezone. Verjetno je zdaj dobil vzvod, da igralce udari po žepu, ali pa so to storili kar sami. V preteklosti so bile igralske plače odvisne od lovorik. Verjetno bo Olimpijo kaznoval tudi sponzor Spar, ki bo dal kak evro manj, kar bo udarec za klubski proračun. Ker je v vodo padla izpolnitev enega do treh letošnjih ciljev, bo pritisk na igralce in stroko v prihodnjih tednih še toliko večji. V regionalni ligi ABA šesto mesto ni daleč, od njega jih loči ena zmaga. Da bo pravici zadoščeno in hitro jasno, koliko je zmajev v hlačah, bosta pokazali naslednji dve tekmi proti neposrednima tekmecema za 6. mesto; Olimpijo namreč čakata obračuna z FMP- in Zadrom. Prihodnji mesec se začenja tudi končnica domače lige Nova KBM, kjer Ljubljančani branijo naslov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije