SLALOM NA DIVJIH VODAH

Navajeni drug drugega, zato skladno do srebra

Slovenski kanuistični trojec za uvod v SP priveslal ekipno odličje Savšek, Božič in Berčič Sloveniji priveslali že 23. svetovno medaljo.
Fotografija: Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so s srebrom prebili led na svetovnem prvenstvu. Foto: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so s srebrom prebili led na svetovnem prvenstvu. Foto: Nina Jelenc/KZS

RIO DE JANEIRO – Kot se je pričakovalo, slovenski tekmovalci v ekipnih tekmah na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Braziliji niso ostali praznih rok, v dlaneh se jim je lesketalo. In to srebrno; kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so v Riovem umetnem kanalu dosegli drugi najboljši čas. Zmagali so Slovaki Michal Martikan, Alexander Slafkovsky in Matej Benuš, torej sami asi, ti, bili so sicer zadnji na startu, so Slovence prehiteli za le 0,28 sekunde. Bronasti so bili Britanci, ki so zaostali za 0,4 sekunde. Vse tri kanuistične ekipe so imele zaradi enega dotika vratc po dve kazenski sekundi pribitka.

»Res smo poskrbeli za lep uspeh, zadovoljen sem z našo vožnjo. Škoda dotika, brez njega bi zmagali, a to je dober začetek prvenstva,« je bil Benjamin Savšek vesel po ekipnem odličju. Z njim se je strinjal tudi Anže Berčič: »Pokazali smo lepo vožnjo, očitno nam proga leži. Lepo smo se uskladili, navajeni smo drug drugega, tako da sem zadovoljen, da smo za uvod svetovnega prvenstva tako odveslali.«

Za to trojico je to že peta ekipna kolajna na velikih tekmovanjih, imajo tri (po eno vsakega sijaja) na evropskih in zdaj drugo (srebro in bron) na svetovnih prvenstvih. »V bistvu niti nisem vedel, da je to že peta medalja. A od prvega leta, ko sem se prebil v reprezentanco, smo se dobro ujeli, nadaljujemo te vožnje. Iz leta v leto se izboljšujemo in to je znamenje, da lahko odveslamo še bolje,« pa je povedal Luka Božič.

Prehitele le eksotinje

Za Slovenijo je to od leta 1993 že triindvajseta kolajna na svetovnih prvenstvih, dvanajsta v ekipnih preizkušnjah in šesta srebrna ob petih zlatih in dvanajstih bronastih. Med kandidati za odličja so bili na preizkušnji v Riu de Janeiru tudi kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše, a so po enem dotiku vratc pristali na devetem mestu s 7,23 sekunde zaostanka za zmagovalci iz Velike Britanije. Srebrni so bili Poljaki, bronasti Čehi, lani na svetovnem prvenstvu bronasti Slovenci so za odličjem zaostali za skoraj šest sekund. Za medalje na ekipni tekmi so se merile tudi kajakašice, Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak pa so pristale le na 13. mestu z osmimi kazenskimi sekundami in skupno 16,05 sekunde zaostanka za zmagovalkami Francozinjami.

Te so za 0,75 sekunde prehitele srebrne Nemke in za 0,99 bronaste Britanke. Slovenski trojec, lani so Kragljeva, Terčeljeva in Novakova denimo v Tacnu osvojile naslov evropskih prvakinj, je na koncu prehitel le Brazilke, Argentinke in Kanadčanke, Čilenke pa niso prišle do cilja. Tudi v posamični konkurenci bodo Slovenci in Slovenke seveda merili visoko, na zmagovalne stopničke. Lani na SP v Pauju pod prelepim francoskim delom Pirenejev je Benjamin Savšek med kanuisti postal svetovni prvak, kajakaš Peter Kauzer pa je pristal na bronasti stopnički zmagovalnega odra. Seveda pa bo hrastniški raketi pravšnjo tekmovalno samozavest dalo dejstvo, da vesla na progi, ki mu je leta 2016 prinesla naslov olimpijskega podprvaka..

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije