ZGODOVINSKI USPEH

Hrvati na nogah, epska zmaga za veliki finale

V polfinalu svetovnega prvenstva je hrvaška nogometna reprezentanca v podaljšku z 2 : 1 premagala Anglijo.
Fotografija: Ivan Perišić je bil prvi hrvaški junak, Mandžukić pa drugi. FOTO: AP
Odpri galerijo
Ivan Perišić je bil prvi hrvaški junak, Mandžukić pa drugi. FOTO: AP

MOSKVA – Epska zmaga hrvaških nogometašev! V polfinalu svetovnega prvenstva so z 2 : 1 premagali Anglijo. Ta je sicer povedla že v 5. minuti, toda Hrvati so pripravili preobrat. Še tretjič zapored so 'ognjeni' preživeli tudi podaljšek, mož odločitve pa je bil naposled v 109. minuti Mario Mandžukić.

Naši južni sosedje so tako po 20 letih in 3. mestu na SP 1998 v Franciji spisali novo izjemno pravljico. Varovanci selektorja Zlatka Daliča se bodo v nedeljo (začetek ob 17. uri) v Moskvi s Francijo pomerili za prvo mesto.

 

Šok v 5. minuti


Hrvaški selektor je lahko od začetka računal na vsa orožja. V zadnjih dneh je sicer imela zdravniška služba hrvaške vrste kar precej dela, a je poskrbela tako za koleno Šimeta Vrsaljka, prepono Dejana Lovrena, stegensko mišico Danijela Subašića in vrat Anteja Rebića. V angleški vrsti težav s poškodbami niso imeli, tekmo je začela ista postava kot na zadnji tekmi.



Stadion Lužniki so v večjem številu zasedli angleški navijači in po petih minutah so že noreli od navdušenja. Hrvaško je namreč hitro zalila hladna prha: z roba kazenskega prostora je prosti strel izvajal Kieran Trippier in s projektilom premagal vratarja Danijela Subašića. Po sanjskem začetku so bili Angleži tudi v nadaljevanju nevarnejši.



Ko so se Hrvati postavili na noge in se nekako vrnili v igro, jim je znova zastal dih. Harry Kane je imel z neposredne bližine veliko priložnost, da poviša vodstvo, a je žoga zadela vratnico, sodnik je za nameček pokazal še na nedovoljeni položaj. Takoj za tem so vendarle prvič v okvir vrat ustrelili tudi Hrvati. V obetavni akciji je dober poskus uspel Rebiću, toda vratar Jordan Pickford je bil na mestu. Četudi so imeli rahlo prednost v posesti žoge (52 %), pravih rešitev niso našli, tudi nekaj poskusov ob koncu prvega polčasa je bilo neuspešnih.

Perišić prvi rešitelj


V drugem polčasu je bilo vse več nevroze in ostrih dvobojev. A nato je v osredje stopil Ivan Perišić. Odlično mu je pred gol podal Šime Vrsaljko, on pa je v skoku (in z 'visoko nogo') v 69. minuti poslal žogo v mrežo. Hrvaška se je vrnila in v 72. minuti je Perišić zatresel še vratnico. Dlani Pickforda je ogrel tudi Mario Mandžukić, toda tekma se je že prevešala v podaljške. Za Hrvate že tretje zapored. Zanimivo, doslej je bila edina reprezentanca, ki je na svetovnem prvenstvu trikrat zapored igrala podaljšek prav Anglija leta 1990.




V podaljšku Mandžukićev gol odločitve


Ob koncu prvega podaljška je imela Hrvaška izjemno priložnost za zadetek, a se je ob poskusu Mandžukića izkazal vratar Pickford. Toda kar je zapravil v prvem delu, je popravil ob začetku drugega podaljška. Zabil je gol in popeljal hrvaške navijače do ekstaze. To je bil zadetek za zmago, za veliki finale in največji uspeh hrvaške nogometne reprezentance, ki bo skušala v nedeljo proti Franciji postaviti še piko na i – osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije