FORMULA

Finski ledeni mož topi Hamiltonovo potrpljenje

Sebastian Vettel zmagal v Silverstonu in povečal vodstvo v SP formule 1. Lewisu Hamiltonu živce vedno bolj načenja Ferrarijeva rušilna taktika.
Fotografija: Lewisa Hamiltona je po dotiku Kimija Räikkönena zavrtelo in odneslo s steze. Foto: Twitter
Odpri galerijo
Lewisa Hamiltona je po dotiku Kimija Räikkönena zavrtelo in odneslo s steze. Foto: Twitter

SILVERSTONE –Angležem se v zadnjih dneh športno res dogaja. Gordi Albion bo na ruskem bojišču z ognjevitimi odločil o finalistu svetovnega nogometnega prvenstva, v Wimbledonu so v senci odsotnega škotskega pogumnega srca Andyja Murrayja Angleži teniško poražena vojska, Angleža z nemško tehnologijo pa je na njunih tleh v nedeljo ugnal German na italijanski pogon. Velika nagrada Velike Britanije v formuli 1, deseta od 21 dirk letošnje sezone, lahko za športnega kibica pomeni le suho statistiko, zmago Sebastiana Vettla (Ferrari) pred Lewisom Hamiltonom (Mercedes) in Fincem Kimijem Räikkönenom (prav tako Ferrari), a stvar je seveda mnogo globlja. Gre za avtomobilsko industrijo, prevlado oziroma prodajo vozil v njej, dirkači formule 1 so pravzaprav le reklamni agentje oziroma trgovski potniki. A tudi ti počnejo junaštva. Vettel si je sicer privozil 51. zmago v formuli, izenačil se je z Alainom Prostom na tretjem mestu večne lestvice (Michael Schumacher 91, Hamilton 65), v skupnem seštevku svetovnega prvenstva ima zdaj osem točk prednosti pred britanskim voznikom. A dirkač po rodu z otoka Grenade je bil po svoje resnični junak preizkušnje, saj se je na končno drugo mesto prebil s komaj 17. časom po prvem krogu. Hamiltona z najboljšim izhodiščnim položajem je na startu presenetil Vettel, ki se je izstrelil na čelo. Britanca, ki naj bi ime dobil po atletu Carlu Lewisu, je v tretjem ovinku s trkom nabodel še Räikkönen, tako da ga je odneslo s steze in je padel na 17. mesto, nato pa je začel divji lov za prestižnimi tekmeci, štirikratni svetovni prvak ga je končal na drugem mestu. »Čeprav so bile pnevmatike na mojem dirkalniku v veliko boljšem stanju kot pri tekmecih, pot do zmage ni bila preprosta,« se je iz slišalo iz ust Sebastiana Vettla, prav tako štirikrat najboljšega v svetovnem prvenstvu, ki so ga na dirki mučile bolečine v vratu.

Kimi priznal krivdo

Lewis Hamilton je lovil rekordno šesto zmago na domačem dirkališču, poleg dvomljive trkaške taktike ekipe Ferarija pa obrvi vzdigujejo tudi vprašanja o odločitvi Mercedesa, da se ne odloči za postanek v boksu in zamenjavo pnevmatik v vročem vremenu. »Z našima kompletoma gum se je bilo zelo težko bojevati proti voznikom z novimi. Na splošno to ni bil moj dan. A prenesel bom zaušnico in verjemite mi, ne bom se predal,« je o vsem menil Hamilton. Tudi trk ledenega moža Kimija Räikkönena vanj v prvem krogu, Finec je bil kaznovan z desetimi sekundami pribitka in je po dirki priznal krivdo za nesrečo, je Britancu razpoloženjsko še dodatno namrknil obraz: »Zanimiva taktika, to je že druga dirka, ko je ferrari butnil v enega od naših mercedesov, jaz in Valtteri Bottas sva pri tem izgubila veliko točk.« Sezona formule 1 se bo nadaljevala 22. julija, na sporedu bo VN Nemčije v Hockenheimu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije