ODBOJKA

Slovence premagali svetovni prvaki

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izgubila zadnjo tekmo skupine D kvalifikacij za olimpijske igre.
Fotografija: Slovenci so bili poraženi. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Slovenci so bili poraženi. FOTO: Tadej Regent, Delo

GDANSK – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izgubila zadnjo tekmo skupine D kvalifikacij za olimpijske igre. V Gdansku je morala z 1 : 3 (21, –23, –23, –21) priznati premoč svetovnim prvakom, odbojkarjem Poljske, ki so se tako uvrstili v Tokio, Slovenci pa so na turnirju zasedli tretje mesto.
 
Zdaj upajo, da bodo za uvrstitev na olimpijske igre dobili še eno priložnost. Izbranci Alberta Giulianija so imeli pred tekmo še nekaj možnosti, da si zagotovijo prvo mesto in olimpijsko vozovnico, zato bi morali Poljake premagati s 3 : 0, poleg tega pa zbrati 17 točk več od tekmecev. Da so verjeli v to matematiko, je pokazal začetek, ko so močno prestrašili Poljake. Dobili so prvi niz, v drugem pa jih je izdala končnica, ko niso našli načina, da bi zaustavili nekaj servisov naturaliziranega Kubanca Wilfreda Leona. S tem je bilo konec njihovih upov na čudež, ne pa tudi želje, da bi prišli do odmevne zmage.

Igrali so res zavzeto, prikazali eno svojih najboljših iger v zadnjih letih, kar pa vseeno ni bilo dovolj. Izgubili so tudi napeto končnico tretjega niza, se v četrtem držali do izida 11 : 11, nato pa so gostitelji pobegnili in prišli do zmage. Za kaj več je manjkalo predvsem nekaj manj napak na servisu, elementu, kjer so v prvem nizu res blesteli. Če bi take začetne udarce kazali tudi v nadaljevanju, bi bile možnosti Poljske precej manjše.

Kljub porazu Slovenci zaslužijo vse pohvale za prikazano, še enkrat so dokazali, da lahko enakovredno igrajo tudi z najboljšimi reprezentancami na svetu. Realne možnosti za uvrstitev na igre pa so bržkone izgubili že na prvi tekmi proti Franciji, ko so iz rok izpustili kar nekaj priložnosti, da bi obrnili potek tekme.

Januarja se bodo evropske reprezentance, ki si nastopa v Tokiu niso zagotovile v celinskih kvalifikacijah, borile še za zadnjo vstopnico za Tokio. Turnir bo v Berlinu, Slovenci pa upajo, da bodo po septembrskem evropskem prvenstvu, ki ga bodo gostili, dovolj visoko na lestvici evropske zveze, da bodo tam imeli pravico do nastopa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije