NORDIJSKO SP

Po Prevčevem skoku so že mislili, da imajo kolajno

Slovenska mešana skakalna ekipa do zadnjega v igri za bron. Nordijsko SP bi lahko preimenovali kar v norveško DP.
Fotografija: Nika Križnar ni skrivala veselja po svojem izjemnem sobotnem finalnem skoku. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nika Križnar ni skrivala veselja po svojem izjemnem sobotnem finalnem skoku. FOTO: Reuters

SEEFELD – S kraljevsko tekaško preizkušnjo na 50 kilometrov v prostem slogu, ki jo je nekoliko nepričakovano skoraj trideset sekund pred Rusom Aleksandrom Boljšunovom dobil Norvežan Hans Christer Holund, se je včeraj spustil zastor na 52. svetovno prvenstvo na nordijskem smučanju. Slovenci so svoje nastope na avstrijskem Tirolskem sklenili s sobotno tekmo mešanih ekip v smučarskih skokih, na kateri je naša četverica (v postavi Urša Bogataj, Žiga Jelar, Nika Križnar in Peter Prevc) za vsega 7,6 točke izgubila dvoboj za bronasto kolajno z Norveško (Anna Odine Strøm, Robert Johansson, Maren Lundby in Andreas Stjernen). Zmago so po pričakovanju slavili Nemci Katharina Althaus, Markus Eisenbichler, Juliane Seyfarth in Karl Geiger, ki so za 23,3 točke preskočili Avstrijce Evo Pinkelnig, Philippa Aschenwalda, Danielo Iraschko-Stolz in Stefana Krafta.

Nika dobro opozorila nase

V slovenskem taboru so z mešanimi občutki sprejeli nehvaležno četrto mesto, bolj nasmejani pa sta bili dekleti. To še zlasti velja za Križnarjevo, ki je s 108,5 metra skočila najdlje od naših. »Lahko sem zadovoljna s Seefeldom, saj sem dobro opozorila nase. Potem ko nisem začela najbolje, sem lepo napredovala do konca. Čeprav nam je malo manjkalo do kolajne, se lahko veselimo tudi četrtega mesta. Verjamem, da smo pokazali naše najboljše skoke,« je poudarila 18-letna skakalka iz Delnic nad Škofjo Loko in priznala, da je po Petrovem finalnem nastopu (100,5 m) – tako kot pravzaprav večina v slovenskem zastopstvu – že mislila, da je odličje njihovo. Toda nato je zadnji norveški skakalec Stjernen, ki se mu je prvi poskus (91,5 m) ponesrečil, v drugo (102 m) popravil vtis in Skandinavcem zagotovil tretje mesto. »Čeprav je premagal zeleno črto, smo upali, da se bo izračun točk obrnil v našo korist. Na žalost se ni, a takšen je pač šport. Preprosto moramo pogoltniti teh slabih osem točk zaostanka, iti naprej in čez dve leti pokazati, koliko zares veljamo,« je še dejala Križnarjeva, ki jo je za prikazano posebej pohvalil tudi glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič.



»Nika je naredila dva življenjska skoka in pokazala, da je sposobna premagati vso konkurenco, od katere se je v poskusni in finalni seriji oddaljila za več metrov.« Bogatajeva je pojasnila, da so skoki tako nepredvidljiv šport, da nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. »Vsi smo upali, da bo dovolj, toda preprosto smo vsi toliko na kupu, da odločajo že desetinke. Ni manjkalo veliko, vseeno pa mislim, da smo lahko zadovoljni,« je ocenila reprezentantka iz Briš pri Polhovem Gradcu, ki bo v četrtek dopolnila 24 let, dva dni pozneje pa bo – mimogrede – 19. rojstni dan praznovala Križnarjeva.

Ni še prebolel posamične loterije

Bolj razočarana sta delovala fanta. Medtem ko je Prevc obžaloval zamujeno priložnost, dobro vedoč, da bo treba na naslednjo čakati dolgi dve leti, do naslednjega nordijskega SP v Oberstdorfu '21, se tudi Jelar ni mogel znebiti grenkega priokusa. »Ker pa smo dali v danem trenutku naš maksimum, nam bo tekma ostala v spominu tudi kot lepa izkušnja,« je poudaril 21-letni Besničan, ki še ni povsem prebolel petkove posamične loterije na srednji napravi v Seefeldu, na kateri je po uvodni seriji držal sijajno tretje mesto za Japoncem Rjojujem Kobajašijem in Nemcem Karlom Geigerjem. Toda v drugo so vsi trije, kakor tudi petouvrščeni po prvem polčasu Prevc, tudi zaradi čedalje močnejšega sneženja in posledično celo za več kot 2 km/h počasnejše zaletne hitrosti močno pokvarili svoje uvrstitve. Kobajaši je zdrsnil na 14., Geiger na 17. mesto, še slabše sta jo odnesla Prevc in Jelar, ki sta nazadovala na 24. oziroma 27. mesto.

To ni povsem realna slika

»Smučina je bila obupna, sneg je zapolnil vse kanale, ki so tam, da lahko odteka voda. Poleg tega ni bila več pravokotna, ampak zlizana. Ker je precej zavirala, je bilo težko ohraniti pravi položaj v počepu. Bolj ko sem se približeval odskočni mizi, bolj me je vleklo naprej, zaradi česar sem pač izvlekel, kolikor sem lahko. Nisem počepnil, tudi najboljši niso mogli skočiti dlje,« je zmajeval z glavo skakalec kranjskega Triglava. Če bi mu kdo pred tekmo rekel, da bo po uvodni seriji tretji, bi mu odvrnil, da je to s takšnim skokom, kakršnega zna pokazati, povsem mogoče. »Vem, da bi bil sposoben takšno uvrstitev tudi zadržati, vendar pa se je tokrat izšlo, kakor se je. Škoda, ampak gremo naprej,« je razmišljal Jelar. Z našo opazko, da so bili na koncu spredaj tisti, ki so zelo dobro skakali že na treningu (s 27. mesta se je na vrh zavihtel Dawid Kubacki, poljsko slavje je dopolnil srebrni Kamil Stoch, sicer šele 18. po uvodni seriji, tretji je bil avstrijski zmagovalec kvalifikacij Stefan Kraft), pa se ni strinjal. »Geiger je bil na koncu šele 17., Kobajaši le štiri mesta pred njim. Ne, to ni povsem realna slika. No, Kubacki pa je bil dejansko eden od favoritov na srednji napravi.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije