LIGA PRVAKOV

City v zmajevem gnezdu nad dva uroka

Odštevanje do finala: Tuchel letos dvakrat premagal Guardiolo.
Fotografija: Pep Guardiola je Manchester City popeljal do prvega evropskega finala po letu 1970, načrte mu bo želel znova prekrižati Thomas Tuchel. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pep Guardiola je Manchester City popeljal do prvega evropskega finala po letu 1970, načrte mu bo želel znova prekrižati Thomas Tuchel. FOTO: Reuters

Jutrišnji finale lige prvakov bo ljubiteljem nogometa povrnil občutek normalnosti, večina od 16.500 gledalcev na stadionu Dragão (zmaj) bo prišla z britanskega otoka, na mestnih ulicah se bo trlo angleških turistov. Na koncu se bodo veselili modri, vprašanje pa je, v kakšnem odtenku. Svetlejši Manchester City je favorit, a Chelsea mu je že znal prekrižati račune.

V Portu so modri s Stamford Bridgea letos že igrali, a v začetku aprila še v mestu duhov. Zdaj so spet oživeli gostilnice in bari, z Otoka prihaja ogromno ljudi brez vstopnic, ker hočejo biti v bližini in se zabavati, popiti kozarček portovca in razvajati brbončice. Večer bo namenjen nogometu, okrog 23. ure ali še dobre pol ure pozneje se bodo eni veselili, drugi obžalovali zapravljeno priložnost. Navijači Chelseaja so v finalu doživeli oboje, leta 2012 so se veselili prvega naslova, ki se jim je izmuznil štiri leta prej. Privrženci Man. Cityja bodo prvič okusili slast ali grenkobo tekme leta.



Krivulja obeh moštev je podobne oblike. Oba sta slabše začela sezono od pričakovanj. Konec decembra je bil Chelsea po 16 tekmah šesti v premier league, City šele osmi. Če so na Etihadu šefi potrpežljivo zaupali Pepu Guardioli, pa je v Londonu zazvonil rdeči alarm in Frank Lampard je izgubil službo. Za božič je prišel Thomas Tuchel, ki je le štiri mesece prej v Lizboni izgubil polfinale z Bayernom. Nemec upa, da bo ob vrnitvi na Portugalsko bolj uspešen. Tako kot je bil ob prihodu v London, kjer je znal koščke zložiti v mozaik ter našel sistem, v katerem so bili zadovoljni tako novinci Timo Werner, Kai Havertz, Hakim Ziyech, Thiago Silva in Edouard Mendy kot staroselci. Našel je tudi pravo mesto za domačega asa Masona Mounta. Novi Chelsea je začel dobivati zagon, si zagotovil vstopnico za LP in se uvrstil v finale pokala FA, potem ko je z 1:0 izločil prav ManCity. Toda v finalu na Wembleyju je z istim izidom klonil proti Leicestru. Če bo neuspešen tudi jutri, bo sezono končal brez lovorike.



Na drugi strani je Manchester City po novem letu zaigral po notah Guardiole, prvi poraz je doživel šele 7. marca proti mestnemu tekmecu Unitedu. Letos je odigral 37 tekem, dobil jih je 32, izgubil pet. Niti enkrat ni igral neodločeno!


Različni popotnici


Chelsea se lahko pohvali, da je Cityju zadal dva od petih porazov (v ligi je bilo 8. maja na Etihadu 1:2) in bi lahko bil njegova črna mačka. Toda sinje modri so v premier league osvojili kar 19 točk več. Dosegli so 25 golov več in prejeli štiri manj. Na zadnji tekmi so s 5:0 premagali Everton, medtem ko je Chelsea izgubil pri Aston Villi (1:2) ter po zaslugi Tottenhama, ki je ugnal Leicester, zasedel četrto mesto in tako jutri nad njim ne bo visel damoklejev meč.

Tega ni mogoče trditi za City, ki vse od prihoda lastnikov iz Abu Dabija leta 2008 in še posebno Guardiole leta 2016 sanja o evropski slavi. Zdi se, da mu jo lahko vzame samo nadaljevanje prekletstva, ki spremlja klub v zadnjih letih in je lani uročilo Raheema Sterlinga, da je z dveh metrov zgrešil prazna vrata proti Lyonu ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije