KOŠARKA

Začetek lige NBA: prišli v skafandrih in s svojimi vzmetnicami

Neven Spahija o izolaciji v Orlandu. Ta ligo NBA stane 1,5 milijona na dan.
Fotografija: Neven Spahija, desno, mora na tekmah neredko miriti glavnega Memphisovega trenerja Taylorja Jenkinsa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Neven Spahija, desno, mora na tekmah neredko miriti glavnega Memphisovega trenerja Taylorja Jenkinsa. FOTO: Reuters

Le še deset dni je do nadaljevanja 74. sezone lige NBA v nepredušno zaprtem Disneyjevem kompleksu v Orlandu, še prej pa bo 22 najuspešnejših moštev prvenstva odigralo po tri pripravljalne tekme. Že v sredo bosta nastopila Goran Dragić (na tekmi Miami – Sacramento) in Vlatko Čančar (Denver – Washington), dan pozneje bo igro okusil Luka Dončić v dvoboju med Dallasom in LA Lakers.

Na vnovični start po štirih mesecih in pol prisilnega premora čaka še en dobri znanec slovenskih ljubiteljev košarke. Neven Spahija je bil v sezoni 1999/2000 pomočnik Zmaga Sagadina pri Union Olimpiji, v letih 2001–03 pa je uspešno vodil Krko in jo popeljal do državnega naslova in v finale evropskega pokala, eno sezono jo je vodil v evroligi. Od lani je desna roka Taylorja Jenkinsa, glavnega trenerja moštva Memphis Grizzlies, ki se je 8. julija preselilo v Orlando. V pogovoru za hrvaški Večernji list je novinarju Draženu Brajdiću predstavil razmere v floridski osamitvi. »Neverjetno je, kakšnega podviga se je lotilo vodstvo NBA, ki ga ta megaprojekt vsak dan stane poldrugi milijon dolarjev. To je za vse izjemna izkušnja, čeprav je standard nekoliko nižji, kot smo ga vajeni na običajnih gostovanjih. Namesto namestitve s petimi zvezdicami imamo na voljo tri hotele, ki si zaslužijo dobre tri zvezdice, toda kompleks je vendarle tako udoben, kot da bi ga ustvarili za takšno priložnost. V vsaki depandansi sta nastanjeni po dve moštvi, mi si jo delimo z Brooklynom,« je uvodoma pojasnil 57-letni strokovnjak iz Šibenika, ki je moral po prihodu v Orlando najprej še enkrat v karanteno.

»Tri dni nismo smeli zapustiti sob, zato so nam hrano prinašali pred vrata. Takrat se je začelo vsakodnevno testiranje na koronavirus, za kar skrbi osebje v skafandrih in z zaščitnimi vizirji. Strogi so tudi varnostni ukrepi. Da bi lahko vstopil v dvorano za trening, se udeležil kosila ali moštvenega sestanka, moraš v posebno aplikacijo s sedmimi rubrikami vnesti svojo telesno temperaturo in morebitne nenavadne simptome. Naokoli pa se lahko gibljemo le z akreditacijo s čipom okoli vratu, z zapestnico, s katero prestopamo kontrolne točke, in, seveda, z maskami, ki so na voljo vsepovsod,« je razmere orisal Spahija, ki se je prostovoljno odločil za dodaten pripomoček.

Prodor virusa bi pomenil konec

»Vsem so ponudili uporabo pametnega prstana, ki ni obvezen, a je odličen pripomoček. Beleži namreč vse naše dejavnosti, ne le srčnega utripa, temveč celodnevno delovanje telesa in kakovost spanca. Sicer pa vsi poskušamo upoštevati zaščitna navodila, zapisana v 113-stranskem priročniku, nekateri košarkarji pa gredo še korak dlje ter poleg mask nosijo kape, očala, dolge rokave in hlače. Na sliki sem celo videl, da je Joel Embiid iz Philadelphie prišel v posebnem skafandru. Na voljo je tudi telefonska linija za anonimno prijavo kršiteljev pravil izolacije, prek katere naj bi zalotili Bruna Cabocla iz Houstona in Joshuo Holmesa iz Sacramenta. Ker sta prevzela naročeno hrano zunaj meja kompleksa, sta morala za deset dni v dodatno samoizolacijo,« je potrdil izkušeni trener, ki je med drugim vodil Cibono, Lietuvos rytas, Maccabi, Tau Ceramico, Valencio in Fenerbahče.

»Pravila so stroga, a nujna, saj vsi vemo, da bi prodor koronavirusa v naš mehurček lahko pomenil dokončno slovo od sezone. Zato nas ne bo smel obiskati nihče iz zunanjega sveta vse do konca uvodnega kroga končnice, ko bo lahko vsakdo povabil ženo, dekle ali drugega člana družine. Vsi bomo tukaj vsaj 40 dni, najuspešnejši celo tri mesece, zato si krajšamo čas po svoje. Sobe smo si lahko dodatno opremili, nekateri tudi s svojimi mikrovalovkami in vzmetnicami, saj želijo spati kot doma. Številni igrajo golf, namizni tenis ali videoigre, lovijo ribe, Montrezl Harrell iz LA Clippers si je pripeljal prenosno savno, Dallasov trener Rick Carlisle klaviature ...« je med smehom dodal Neven Spahija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije