ROKOMET

Veseli Vujović ne pada v nezavest

Objavljeno 16. april 2019 09.15 | Posodobljeno 16. april 2019 09.15 | Piše: Peter Zalokar

Slovenski rokometaši so si že zagotovili nastop na EP 2020. Ovacije selektorju Veselinu Vujoviću v polnem Zlatorogu.

Tudi najvišja v slovenski vrsti, Borut Mačkovšek in Blaž Blagotinšek, sta od selektorja Veselina Vujovića že slišala kritike na svoj račun, vendar ostajata ključna stebra reprezentance. FOTO: Roman Šipić
CELJE – Selektor slovenskih rokometašev Veselin Vujović je mojster svojega poklica. Bolj sočne (in včasih tudi neokusne) izjave stresa in bolj ko obračunava s fanti in slovenskim značajem, bolj je priljubljen med življem na sončni strani Alp. Bil je osrednja osebnost vseslovenske veselice v skoraj polni dvorani Zlatorog, kjer so Slovenci premagali Nizozemce in se uvrstili na evropsko prvenstvo.
image
Tudi najvišja v slovenski vrsti, Borut Mačkovšek in Blaž Blagotinšek, sta od selektorja Veselina Vujovića že slišala kritike na svoj račun, vendar ostajata ključna stebra reprezentance. FOTO: Roman Šipić

Navijači z vseh koncev Slovenije so glasno pozdravili vse reprezentante, legendi ​Uroš Zorman in Luka Žvižej, ki sta za jesen napovedala poslovilno tekmo, sta doživela stoječe ovacije, a decibeli v hramu slovenskega rokometa so dosegli najvišjo vrednost, ko je napovedovalec predstavil – Vujovića.

Takšna pozornost mu je kajpak godila, še bolj je bil vesel, ko je videl, da so njegovi rokometaši pokazali povsem drugačen obraz kot na Nizozemskem in zmagali s sedmimi goli razlike (30:23). Ob Nemčiji so edina reprezentanca z maksimalnim izkupičkom v kvalifikacijah za EP.

V skoraj štirih letih, odkar je Vujović selektor, bi se izjav, ki so polnile naslove slovenskih medijev, nabralo za tržno zanimivo publikacijo. »Ali rojeva on ali njegova žena?« je svojčas navrgel Draganu Gajiću. »Nisem dedek Mraz, da bi delil povabila?« je dejal ob tem, ko je s seznama prečrtal Zormana.

»Če te Cañellas preigra, bom ubil najprej tebe in potem še sebe,« je grozil Blažu Blagotinšku na lanskem euru. Nazadnje se je spravil na Boruta Mačkovška in priznal, da bi ga najraje premlatil z mokro vrvjo. Kdo ve, kaj vse je bilo izrečenega, ko ni bilo zraven ušes javnosti.


Kot aprilsko vreme


Vujović kljub vsemu v reprezentanci ohranja avtoriteto in v javnosti karizmo. Občasno ga zmotijo zapisi v medijih, a ne gre čez mejo. »Saj razumem, da morate biti novinarji stalno v blagem konfliktu z mano, vem pa tudi, da si želite isto kot mi. Da bi bila Slovenija enotna in da bi skupaj z njo ostali na velikih tekmovanjih do konca, ne pa da se s sklonjenimi glavami po prvem delu vračate v redakcije,« je pred kratkim sedmi sili navrgel Vujović, ki je aprilsko akcijo doživljal vremenu primerno: sprva je bil ves kisel in prepirljiv, potem so se mu počasi zjasnila obzorja, po lepi celjski zmagi je bil na njegovem obrazu zarisan širok nasmeh.

»Menim, da so se lahko vsi gledalci, ki so priredili zares čudovito vzdušje, prepričali, da Nizozemska še zdaleč ni naivna reprezentanca, da igra močan, hiter, kreativen rokomet. A naš pristop je bil od začetka do konca pravi, imeli smo odlična vratarja (Urh Kastelic v prvem polčasu in Rok Zaponšek v drugem, op. p.), vsi igralci so dali svoj maksimum. Ambient v dvorani je bil takšen, kakršnega si ta reprezentanca zasluži, pozitiven, hvala Celju, hvala Sloveniji!« je komplimente delil Vuja, ki še ni popolnoma prebolel neuvrstitve na letošnje SP.

»Seveda ne padam v nezavest od vzhičenja. To je bila vendarle Nizozemska, ki ne spada v evropski vrh. Nam pa zmaga godi, prvi smo v skupini, uvrstili smo se na EP. Računamo še na dve zmagi (junija v Latviji in v Kopru z Estonijo) ter nadaljevanje trenda pozitivnih rezultatov.« 
Deli s prijatelji