V udarno slovensko ekipo se vrača Tepeš

Skakalci čakajoč na smuči iz Sapora, Peter Prevc pri zobozdravniku. Rošada v našem moštvu tudi zaradi svetovnega prvenstva v Planici.
Fotografija: Jurij Tepeš bo po skoraj letu dni spet dobil priložnost za dokazovanje v svetovnem pokalu. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Jurij Tepeš bo po skoraj letu dni spet dobil priložnost za dokazovanje v svetovnem pokalu. FOTO: Igor Mali

Najboljši slovenski smučarski skakalci so se srečno vrnili z daljne Japonske. Toda njihov načrtovani današnji trening na (novi) Bloudkovi velikanki je kljub temu pod velikim vprašajem, ker so se njihove smuči zataknile nekje na poti med Saporom in Ljubljano. Če jih bodo dobili pravočasno, se bodo odpravili v Planico in poskušali opraviti kakšen skok pred napovedano dopoldansko okrepitvijo vetra. To velja tudi za Petra Prevca, kot skupno devetega še naprej našega najvišje uvrščenega reprezentanta v svetovnem pokalu, ki se mu je po vrnitvi iz dežele vzhajajočega sonca odlomil zob, zaradi česar se je namesto na novinarsko konferenco včeraj odpeljal k zobozdravniku.

Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v Willingenu, kjer imajo, kakor se tam radi pohvalijo, največjo skakalnico na svetu – če seveda odmislimo letalnice. Rekord velike naprave Mühlenkopfschanze (HS-145) znaša namreč kar 152 metrov, ob finskem šampionu Janneju Ahonenu (leta 2005) si ga lasti tudi Jurij Tepeš (2014), ki bo po skoraj letu dni spet dobil priložnost za dokazovanje med svetovno elito.

Nastop v osrčju Nemčije si je z izpolnjeno kvoto v celinskem pokalu prislužil tudi Žiga Jelar, v udarno slovensko ekipo pa se po Bischofshofnu vrača Anže Semenič, ki je minuli konec tedna na prireditvi druge skakalne lige v Planici drugemu mestu dodal še zmago. Ob omenjeni trojici se bodo jutri proti Willingenu, kjer bodo v petek kvalifikacije (18.00), v soboto in nedeljo pa dve posamični tekmi (obe z začetkom ob 16. uri), odpeljali tudi Peter in Domen Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc.
 

Začasno iz moštva izpadla Cene in Rok


Iz slovenskega moštva sta tako (vsaj začasno) izpadla Rok Justin in Cene Prevc, ki se bosta po dvotedenskem premoru najboljšim spet pridružila 21. in 22. februarja v Rasnovu. »Za takšno rošado smo se odločili, ker so Žiga, Anže in Jurij preverjeni letalci na smučeh, na svetovnem prvenstvu v Planici (med 19. in 22. marcem) pa bomo potrebovali pet močnih adutov,« je potezo strokovnega štaba obrazložil glavni trener Gorazd Bertoncelj in priznal, da je srednji od bratov Prevc, ki je v Saporu pristal na 19. in 32. mestu, odločitev sprejel nekoliko težje. »V takšnih primerih nikomur ni lahko, ne tekmovalcem niti trenerjem. Toda naš cilj za planiško SP je kolajna, zato stremimo k čim močnejši ekipi, Cene pa v preteklih letih na letalnici ni pretirano blestel,« je še pribil slovenski selektor, ki si za spektakel v Willingenu želi predvsem lepo vreme, kajti napoved za nedeljo je namreč zelo slaba.

Kar zadeva uvrstitve, bi rad, da bi njegovi izbranci nadaljevali v japonskem slogu. »Želim si, da bi na tekmah prikazali po dva takšna skoka, kot so ju sposobni, in se zavihteli na zmagovalni oder, ki se nam je v Saporu dvakrat za malo izmaknil,« je svoja pričakovanja razgrnil Bertoncelj, ki je bil zelo zadovoljen z dosežki svojih varovancev na veliki napravi Okurajama, čeprav ga je majhen zaostanek za stopničkami – četrtouvrščenega Petra je v nedeljo od njih ločilo 3,3, Domna pa dan prej vsega 1,3 točke – tudi malo grizel. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije