KOŠARKA

Udrih, Dončić in Dragić selektorju ne dajo spati

Mesec pred tretjim ciklusom kvalifikacij ni jasna končna podoba Slovenije. Radovan Trifunović bo do zadnjega čakal na Luko Dončića in Gorana Dragića.
Fotografija: V kakšni postavi bo Slovenija sklenila prvi del kvalifikacij? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V kakšni postavi bo Slovenija sklenila prvi del kvalifikacij? FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Slovenska moška košarkarska reprezentanca bo čez mesec dni začela priprave za tretji cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo. V Stožicah bosta v tem ciklusu gostovali Črna gora (28. junija) in Španija (1. julija). Po dveh tretjinah kvalifikacij Slovenija drži drugo mesto. V primerjavi s februarskim seznamom je le ena sprememba. Namesto poškodovanega Zorana Dragića se vrača Jan Kosi, ki je nase opozoril na pripravah za lansko evropsko prvenstvo. »Želeli smo si priključiti tudi Martina Kramplja in Mateja Kavaša, ki igrata v ameriški študentski ligi, a sta žal poškodovana. Širši seznam v primerjavi s februarskim ciklom ni bistveno spremenjen,« je povedal selektor Radovan Trifunović. Nanj je uvrstil 21 košarkarjev, sicer pa lahko za posamezni kvalifikacijski cikel prijavi 24 igralcev. Da bi lahko še zadnji hip ukrepal zavoljo poškodb ali odpovedi, si je preudarno pustil nekaj manevrskega prostora.


Pred zaključkom prvega dela kvalifikacij je še nekaj dilem. Verjetno do zadnjega ne bo jasno (ekipo za tekmo 28. junija je treba prijaviti 24 ur pred začetkom), ali bo za Slovenijo lahko igral 19-letni Luka Dončić, ki ga 21. junija čaka nabor lige NBA oziroma končnica španske lige. Če bi odločala le končnica, skrbi ne bi bilo. Ker pa bo Dončić izbran, ga čaka kopica obveznosti v novem okolju. Ali bo to rešil do 27. junija, ne bo jasno vse do zadnjega. Če bo Dončića res izbral Phoenix, si lahko Slovenija obeta pomoč Igorja Kokoškova, nekdanjega selektorja in novega trenerja Phoenixa. Če ga bo hotel Sacramento ali Atlanta ali kdo od nižje uvrščenih, bo tega razumevanja toliko manj. V pripravo terena za primer Dončić bo Trifunović izkoristil vse zveze in poznanstva, ki jih onkraj luže premore Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS.

Beno hotel igrati

»Bomo videli,« pa je bil neprepričljiv odgovor Anthonyja Randolpha na vprašanje, ali namerava poleti pomagati Sloveniji. Tako je razmišljal naturalizirani Američan na finalnem turnirju evrolige v Beogradu. Kmalu bo jasno, ali bo Randolph namesto dresa Slovenije izbral oddih z družino. Nekje pri sebi pa Trifunović verjetno še vedno tiho verjame, da bi se ekipi pridružil Goran Dragić, ki bi pred domačimi navijači odigral še eno ali dve tekmi in se potem dostojno poslovil. Ljudje blizu Gogija v ta scenarij ne verjamejo (več). Na voljo pa je še eno orožje, ki sliši na ime Beno Udrih. »Vedno sem si želel igrati za reprezentanco. Če pa bi že takrat začeli menjati nekaj stvari, kot sem hotel sam, bi morda že tedaj kaj osvojili. Pred tremi leti se je to zgodilo, prav zato lani takšen rezultat. Stvari iz preteklosti pa ne bi pogreval,« je svoje (neizživete) reprezentančne ambicije potrdil 35-letni Udrih, ki pa ga Trifunović ni uvrstil na seznam. Prednost je dal mladosti, kot večkrat poudari. Po Udrihovo pomoč se bi selektor, z Benom ima povsem korekten odnos, zatekel le v primeru, da bi se z izbranimi igralci na mestu plejmejkerja v prihodnjih dneh zgodilo kaj nepredvidenega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije