NOGOMET

Popovičevemu svetovalcu padla sekira v med

Dinamov Španec Dani Olmo vreden že 40 milijonov evrov. Njegov menedžer je bil pred leti sodelavec Borisa Popoviča.
Fotografija: Dani Olmo (desno) je bil najboljši strelec španske reprezentance na v nedeljo končanem evropskem prvenstvu do 21 let v Italiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dani Olmo (desno) je bil najboljši strelec španske reprezentance na v nedeljo končanem evropskem prvenstvu do 21 let v Italiji. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Boris Popovič, glavni mož iz ozadja pri FC Koper, ni izgubil le nogometne bitke, temveč tudi župansko. Ko je imel moč in oblast, je nasedel pravljicam zagrebškega menedžerja Andyja Bere o ligi prvakov in donosnih kupčijah s prestopi igralcev.

Padli koprski samodržec zdaj lahko le spremlja, kako se pod taktirko Anteja Guberca na Bonifiki postavlja na noge kmalu spet resen izzivalec Maribora in Olimpije. Povsem drugače se godi njegovemu menedžerskemu izbrancu iz hrvaškega glavnega mesteca, ki mu je obljubljal paradiž in veliko evrov. Beri je padla sekira v med.

Vse se je začelo pred štirimi leti, ko je Bera, ki je nekoč igral v Španiji za tamkajšnje nižjeligaške klube, iz znamenite nogometne akademije La Masie v Zagreb pripeljal nadarjenega, a pri Barceloni odpisanega Danija Olma. Brez ta trenutek najslavnejšega hrvaškega begunca Zdravka Mamića takratne nerazumne selitve iz nogometne Indije Koromandije, Katalonije, na Hrvaško seveda ni bilo mogoče izpeljati.
 

Smeji se tudi Mamiću


Mamićev štab skavtov je imel očitno dober občutek, zaradi katerega se štiri leta pozneje v Maksimiru vsem razširja nasmeh od ušesa do ušesa in krepko čez. Tudi Mamiću v Hercegovini, kamor se je umaknil v varno zavetje pred hrvaškim pravosodjem. Mladi Španec je namreč z imenitnimi predstavami na evropskem prvenstvu do 21 let postal eden najbolj iskanih igralcev v Evropi.
Dani Olmo (desno) je bil najboljši strelec španske reprezentance na v nedeljo končanem evropskem prvenstvu do 21 let v Italiji. FOTO: Reuters
Dani Olmo (desno) je bil najboljši strelec španske reprezentance na v nedeljo končanem evropskem prvenstvu do 21 let v Italiji. FOTO: Reuters

Bil je med najzaslužnejšimi za peto špansko zmagoslavje, saj je bil s tremi goli najboljši strelec Španije, pa čeprav je na euru izpustil prvo tekmo, ki je zanj pomenila odrešitev. Takrat je Italija premagala furijo brez Olma s 3:1. Po porazu je španski selektor Luis de la Fuente ukrepal in na Olma do konca prvenstva ni več »pozabil«. Na vsaki tekmi je zvezni igralec Dinama zabil gol ali bil podajalec. Tudi v finalu proti Nemčiji je pri zmagi z 2:1 prefinjeno dosegel gol za 2:0.

Olmo resda ni bil povsem neznani nogometaš pred EP, saj je za Dinamo odlično igral tudi v evropski ligi, kjer je zagrebški klub šele v četrtfinalu ustavila slovita lizbonska Benfica. Na Hrvaškem so modri brez težav vrnili naslov, potem ko je bil leto prej premočan Matjaž Kek z Rijeko.

Licitacija za komaj 21-letnega in 179 cm visokega Katalonca iz Terrasa se je sicer začela že pred eurom, po njem je dobila sanjsko nadaljevanje. Če je prej na trgu veljal do 25 milijonov evrov, se je po EP že približal sanjskim 40 milijonom, kolikor naj bi jih zanj ponudil Manchester United. A slovito moštvo z Old Trafforda je dobilo še močnejšega tekmeca v madridskem Realu. Namera kraljevskega kluba, da bi Olma pripeljala v svoje vrste, ima tudi nagajivo ozadje. Velikemu tekmecu Barceloni bi Real zadal dvojni udarec, saj bi ji izmaknil njenega fanta, za katerega niso imeli dovolj posluha.

Olmov prestop bo z naskokom rekordni, ko gre za prodaje igralcev z območja nekdanje Jugoslavije. Tudi zdajšnji rekord drži Dinamo, ki je ob prodaji Marka Pjace v Juventus iztržil 23 milijonov evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije