SMUČARSKI SKOKI

Poleti se je zabaval v novi vlogi

Anže Lanišek pri 22 letih že med izkušenejšimi člani naše skakalne vrste. Vesel, ker se njegova forma vseskozi počasi, a vztrajno vzpenja.
Fotografija: Anže Lanišek je zadovoljen, ker je njegova forma v vzponu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Anže Lanišek je zadovoljen, ker je njegova forma v vzponu. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Čeprav ima Anže Lanišek (še)le 22 let, je že med izkušenejšimi člani sedanje mlade slovenske ekipe smučarskih skakalcev, ki si bodo poskušali v današnjih kvalifikacijah (18.00) zagotoviti nastop na nedeljski (15.00) uvodni posamični tekmi – jutri (16.00) bo že po tradiciji na sporedu ekipna preizkušnja – za svetovni pokal 2018/19 v Visli. »Sem v vzponu. Že vse poletje se počasi, a vztrajno vzpenjam. Nisem še v vrhunski formi, vendar niti ne v slabi. Vesel sem tudi, ker v minulih mesecih nisem imel nobenih večjih preglavic,« je pred odhodom na Poljsko povedal Lanišek, ki ocenjuje, da je v primerjavi z zadnjo tekmo letošnje velike nagrade FIS v Hinzenbachu, kjer je bil konec septembra z 11. mestom najboljši Slovenec, še nadgradil skakanje. A težko reče, kaj to zdaj pomeni v rezultatskem smislu, na pripravah namreč naši skakalci niso imeli primerjav s tujimi asi. »Imeli smo le en skupni trening z Američani in Rusi, kar pa seveda še ni dovolj za kakšno splošno oceno. Resda smo skakali skupaj z Jevgenijem Klimovom (skupnim zmagovalcem tekmovanja za Grand Prix, op. p.), toda, saj veste, kako je bilo v prejšnji sezoni z menoj, poleti sem bil še med boljšimi (drugi za Poljakom Dawidom Kubackim), pozimi pa ni bilo nič od mene. Bomo videli, kako bo tokrat. Pustimo se presenetiti,« je radoveden Domžalčan.

Poleti bolj poslušal trenerje

Zaradi lanske slabe izkušnje je priprave za poolimpijsko sezono zastavil nekoliko drugače. »Umiril sem se ter bolj poslušal in upošteval nasvete trenerjev. Lansko poletje sem, denimo, vzel pretirano resno. Preveč sem vlagal v to, da bi bil uspešen, že tedaj pretirano pazil na težo, pozimi pa izsiljeval rezultate,« se je prejšnje sezone spomnil Lanišek in prikimal naši opazki, da je svoj delež k njegovi umiritvi verjetno prispeval tudi sinček Ian Luka. »Zdi se mi, da sem z njegovim rojstvom na vse začel gledati nekoliko drugače. Moje življenje se je precej spremenilo. Sprva nisem vedel, kaj vse moram doma narediti, kako se sploh animira otroka, vendar pa sem nato hitro dobil določene smernice in kmalu našel pravo ravnovesje. Za tovrstno učenje je bilo poletje idealno obdobje in moram priznati, da je bilo zabavno,« so se članu SSK Mengeš kar zasvetile oči, ko je začel pripovedovati o svoji očetovski vlogi. Kar zadeva start v Visli, kamor so se ob njem od Slovencev odpeljali še Jernej Damjan, Žak Mogel, Tomaž Naglič, Bor Pavlovčič, Anže Semenič in Timi Zajc, si z rezultatom ne beli glave. »Zagotovo bi bil na začetku vesel sleherne uvrstitve med dobitnike točk, a najbolj sem zadovoljen, ko do potankosti izpolnim nalogo, ki mi jo da trener. Ko mi to uspe, običajno pride tudi rezultat,« je še razkril Žaba, kakor ga pravzaprav vsi kličejo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije