MOTOCIKLIZEM

Po tragični smrti dirkača: Težko si je bilo nadeti čelado

Fabio Quartararo zmago v Mugellu posvetil nesrečnemu Jasonu Dupasquierju.
Fotografija: Tretjič letos in skupno šestič je stopil na najvišjo stopničko v kraljevskem razredu. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Odpri galerijo
Tretjič letos in skupno šestič je stopil na najvišjo stopničko v kraljevskem razredu. FOTO: Ciro De Luca/Reuters

Na včerajšnji motociklistični veliki nagradi Italije se je francoski as Fabio Quartararo bolj kot s tekmeci boril s čustvi. Med častnim krogom je ustavil svojo yamaho YZR-M1, potisnil glavo med krmilo in za nekaj trenutkov povsem (ob)miroval.

Ko se je nato vrnil v bokse, je pred televizijskimi kamerami razgrnil švicarsko zastavo, med slovesno razglasitvijo pa je s solznimi očmi nadvse zadržano proslavil svojo zmago. Posvetil jo je nesrečnemu Jasonu Dupasquierju, še ne 20-letnemu motoristu iz Švice, ki je tragično preminil malo pred začetkom preizkušnje v razredu motoGP, potem ko so bile zanj usodne poškodbe glave, ki jih je dan prej dobil v grozljivi nesreči med kvalifikacijami kategorije moto3.

»Pred startom, pred katerim smo se z minuto molka spomnili na tragično ponesrečenega Jasona, je v meni kar vrelo od čustev. Težko je bilo začeti dirko in ostati zbran, v slehernem krogu sem bil namreč z mislimi pri Dupasquierju. Ni lahko in težko zdaj strnem svoje občutke. Resda sem zmagal, toda izgubili smo prijatelja. Ta zmaga je zanj in za mojo mater, kajti v Franciji danes praznujemo materinski dan,« je bil vidno ganjen Quartararo, potem ko je s čelado, na kateri je imel napis Jason, dosegel tretjo letošnjo in skupno šesto zmago v kraljevskem razredu. Z njo se je kot vodilni dirkač oddaljil tudi od zasledovalcev v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo, v kateri ima že 24 točk naskoka pred včeraj četrtouvrščenim rojakom Johannom Zarcojem (Ducati).

Ko ta šport le ne bi bil tako krut

V Mugellu, kjer je začetek preizkušnje zaznamovala nenavadna nesreča domačega novinca Enee Bastianinija (Ducati), ki je ob koncu ogrevalnega kroga pred seboj prezrl Zarcoja in pri zaviranju naredil salto, se je včeraj Quartararoju najbolj približal drugouvrščeni Portugalec Miguel Oliveira (KTM, + 2,593), tretje mesto pa si je pridirkal španski branilec naslova svetovnega prvaka Joan Mir (Suzuki, + 3,000). Oba sta bila, kakor pravzaprav vsi, prav tako z mislimi pri Dupasquierju in njegovih najbližjih. »Na začetku se nisem počutil najbolje in potreboval sem kar nekaj časa, preden sem našel želeni ritem. Z drugim mestom sem dosegel najboljši rezultat v tej sezoni, toda veliko raje bi si ga priboril v drugačnih okoliščinah. Želel bi si, da naš šport včasih ne bi bil tako krut, je pa dirkanje naša velika strast,« je s cmokom v grlu povedal 26-letni Portugalec, tri leta mlajši Španec pa je priznal, da si je tokrat težko nadel čelado, stopničke pa je posvetil nesrečnemu Švicarju in njegovi družini.

Šestkratni svetovni prvak v motoGP Marc Marquez (Honda) je – tako kot na začetku najhitrejši Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) – s steze zdrsnil že v uvodnem krogu, legendarni domači matador Valentino Rossi (Yamaha, + 25,146) pa je dirko končal na 10. mestu. Miha Šimnovec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije